Britský hoch se bude léčit protony, potvrdili po vyšetření lékaři

11. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětiletý britský hoch Ashya King podstoupí v Praze léčbu mozkového nádoru protony spolu s chemoterapií. Lékařské konzilium to dnes potvrdilo na základě výsledků diagnostických vyšetření, jež malý pacient podstoupil v pražském protonovém centru a ve Fakultní nemocnici Motol, kde je hospitalizován.


ČTK to sdělila mluvčí Motola Pavlína Danková. Ozařování by mělo začít v pondělí.

„V uplynulých dvou dnech absolvoval Ashya přípravná diagnostická vyšetření, nutná ke stanovení další léčby. Na základě jejich výsledků lékařské konzilium potvrdilo možnost ozařování v pražském protonovém centru. Paralelně s ozařovací léčbou poběží i chemoterapie,“ uvedla.

Léčba je naplánována na 30 ozařovacích cyklů, terapie cytostatiky bude pokračovat i po propuštění z Motola. Ozařování má trvat šest týdnů, vždy od pondělka do pátku. V centru pro chlapce vyrobili speciální masku, která umožní přesné zaměření. Na proceduru bude uspán, aby se nepohnul.

„Celý náš tým, stejně jako v případě všech ostatních pacientů, bude léčbu sledovat a pacientovi se intenzivně věnovat. Jsme sice optimističtí a malému Ashyovi držíme palce, ovšem na jakékoli prognózy je příliš brzy,“ řekl náměstek motolské nemocnice pro léčebně preventivní péči Martin Holcát.

Lékaři při přijetí hocha uvedli, že byli celý minulý týden v kontaktu s britskými i španělskými lékaři, kteří se o něj starali. Měli tedy určitou představu o jeho onemocnění a vývoji zdravotního stavu, diagnostickými vyšetřeními si to nyní ověřili. Věděli, že bezprostředně po operaci byl chlapcův stav závažný a že se v posledních dnech mírně zlepšil. Operace ale byla před šesti týdny, takže v mezidobí se mohl nádor znovu začít šířit, což by znemožnilo léčbu protony.

Při pondělním příletu rodiny ze Španělska lékaři v Motole rovněž uvedli, že pokud se nemoc po operaci nebude dál šířit do těla a neobjeví se závažné komplikace, má hoch zhruba sedmdesátiprocentní šanci na vyléčení.

S Ashyou jsou v Praze oba jeho rodiče, před zahájením léčby museli podepsat informovaný souhlas. Učení Svědků Jehovových, k nimž patří, zakazuje krevní transfúzi. Chlapcův otec Brett King po úterní prohlídce protonového centra na setkání s novináři ale uvedl, že pokud lékaři řeknou, že pro Ashyovu záchranu je podání krevních derivátů nutné, dají mu ji. Lékaři zatím předpokládají, že to nutné nebude.

Chlapci byl nádor odoperován v Británii, rodiče ho pak bez vědomí lékařů odvezli do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli prostředky na léčení. V Británii na ně byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče, několik dní strávili ve vazbě, než mohli odletět se synem do Prahy.

Protonovému centru mají zaplatit 1,8 milionu korun, z této sumy uhradí centrum poskytnutou péči Motolu. Rodiče se pro léčbu v Praze rozhodli, protože v Británii nebyla metoda k dispozici a v centrech ve Francii, Německu, Švýcarsku a Švédsku prý narazili na administrativní problémy. Protonová léčba šetří zdravé tkáně kolem nádoru, a je tak šetrnější k pacientům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?