Britský soud: nákaza HIV poprvé uznána jako ublížení na zdraví

15. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský soud poprvé vynesl rozsudek, který klasifikuje infikaci virem HIV jako těžké ublížení na zdraví. Sedmatřicetiletý muž byl shledán vinným za to, že "bezcitně nakazil dvě ženy...“


Britský soud poprvé vynesl rozsudek, který klasifikuje infikaci virem HIV jako těžké ublížení na zdraví. Sedmatřicetiletý muž byl shledán vinným za to, že „bezcitně nakazil dvě ženy.“ Rozhodla o tom porota londýnského soudu Inner London Crown Court složená ze šesti žen a šesti mužů, píše internetový server BBC.

Dotyčný muž se hájil tím, že obě ženy o svém zdravotním stavu před souloží informoval. Podle soudu se však pachatel snažil přemluvit ženu k nechráněnému styku nepravdivou informací, že mu byla provedena vasektomie (odnětí části chámovodů). Na druhou ženu podle obžaloby činil psychický nátlak tím, že ji řekl, že s ní chce mít děti.

Státní zástupce Mark Gadsden uvedl, že skutkovou podstatou těžkého ublížení na zdraví nemusí být jen fyzický útok, ale také psychická ujma způsobená klamavými informacemi či emocionálním nátlakem.

„V případě, který dnes řešíme, jde o těžké ublížení na zdraví v psychickém slova smyslu. Obžalovaný totiž chladnokrevným způsobem nakazil obě ženy,“ uvedl Gadsden.

„Neznám lepší příklad těžkého ublížení na zdraví než nákazu virem HIV. Pro infikovaného člověka všechno končí. Nemusí zemřít hned, ale ví, že zcela jistě předčasně zemře.“

Soudce Nicholas Philpot odmítl žádost o propuštění pachatele na kauci a požaduje posudek o jeho psychické způsobilosti. „Pokud bych mohl vynést rozsudek už dnes, poslal bych obviněného do vězení na několik let,“ dodal Philpot.

ZDROJ:

HIV man guilty of infecting lovers**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 14.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?