Britští lékaři budou stávkovat poprvé od roku 1975

31. 5. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékaři budou v červnu poprvé od roku 1975 stávkovat, protože jsou nespokojení s plánovanými změnami ve svých důchodech. Oznámila to Britská lékařská asociace (BMA), sdružující britské lékaře.


V den stávky 21. června budou lékaři poskytovat jen naléhavou a neodkladnou pomoc. Ostatní zákroky a konzultace odloží. Čtyřiadvacetihodinovou stávku budou moci podle odhlasovaného návrhu zopakovat.

Z asi 130.000 členů BMA se hlasování zúčastnila asi polovina a z nich se většina vyslovila pro stávku. Lékaři tvrdí, že již nyní přispívají na penze víc než ostatní státní zaměstnanci a že na jejich důchody není třeba ze státní kasy doplácet. Na zvýšení příspěvků a důchodového věku nejvíce doplatí podle BMA mladí lékaři, kteří budou muset během kariéry zaplatit o statisíce liber víc.

Vláda čelí kvůli penzím odporu i dalších státních zaměstnanců. Stejně tak se dostala do konfliktu s většinou zdravotníků kvůli navrhovaným změnám ve správě státního zdravotnictví.

Lékař a konzervativní poslanec Dan Poulter řekl, že se lékaři rozhodli chybně. Veřejnost podle něj nepochopí, proč „chtějí lékaři stávkovat kvůli penzím, o kterých si zaměstnanci soukromého sektoru a další zdravotníci mohou jen nechat zdát“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?