Britští vědci vyvinuli nápoj na podporu léčby schizofrenie

22. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Oxfordské univerzity vyvinuli nápoj, který dokáže zvýšit účinnost léků proti schizofrenii. Nápoj Tyrodep je bohatý na aminokyseliny a pomáhá kontrolovat hladinu dopaminu v mozku, který zřejmě vyvolává četné příznaky této nemoci. Nápoj by měl kromě toho pomoci zmírnit vedlejší účinky spojené s užíváním léků...


LONDÝN -

Konvenčními antipsychotickými léky lze účinně léčit duševní choroby, jako je schizofrenie nebo manie, řekl vedoucí výzkumu profesor Guy Goodwin. Ale vzhledem k možným vedlejším účinkům by se měli někteří pacienti mít před nimi na pozoru.

„Nápoj, který jsme vyvinuli a který se bere spolu s léky, je významným krokem kupředu. Může být pro pacienty přijatelnější a pomůže omezit nežádoucí vedlejší účinky léků.“

Konvenční léky působí jako brzdy produkce dopaminu. Ale v konečném důsledku mohou vést k tomu, že se produkce této chemické látky zvýší s tím, jak se systém snaží tuto brzdu překonat.

V Británii například trpí schizofrenií nebo manií kolem milionu lidí a mnoho z nich drží pod kontrolou tyto symptomy antipsychotickými léky.

Ale ty mohou mít vedlejší účinky; mohou vyvolávat ztuhlost, třes, neustálý pohyb úst nebo jazyka, přibývání na váze a sexuální problémy.

Schizofrenie v ČR

V ČR trpí vážnou duševní nemocí 100 tisíc Čechů a každý čtvrtý člověk během svého života vyhledá odbornou psychologickou a psychiatrickou pomoc.

Profesor Goodwin řekl, že možná bude možné kontrolovat příznaky manie jen pouhým používáním tohoto nápoje, ale jsou nutné ještě další studie, než bude možné tuto léčebnou metodu doporučit pacientům.

Pokud se prokáže, že nápoj je skutečně tak úspěšný, jak ukázaly první studie, povede to k úpravě léčby a ke zkvalitnění života pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?