Brněnská nadace poslala do Indie 300 tun zdravotního materiálu

29. 7. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 300 tun převážně zdravotnického materiálu za více než 80 milionů korun poslala od roku 1999 Nadace sv. Františka z Assisi v Brně na pomoc malomocným v Indii. Zboží se do Indie dostalo postupně ve 28 kontejnerech.


Další kontejner vyrazí do Indie s věcmi za 4,3 milionu korun. Rozdělí si je 44 středisek pro trpící, sdělila ČTK předsedkyně správní rady nadace Dana Jarošová.

Už 29. nákladní kontejner začala nadace plnit v neděli v Červeném Kostelci na Náchodsku a dnes pokračovala v Brně, kde sídlí. „Kontejner obsahuje léky, léčiva, obvazy, gázy, chirurgické a vyšetřovací rukavice, injekční stříkačky a jehly, infuzní soupravy, desinfekce, invalidní vozíčky a další věci,“ vyjmenovala Jarošová. Pomoc podle ní zahrnuje i věcné dary od různých soukromých dobrodinců i větších dárců. Jedním z nich je například Úrazová nemocnice v Brně. Z Jihomoravského kraje je třetina dárců.

Zaslaný materiál využívá kalkatská kongregace Misionářek milosrdenství, kterou založila v minulém století Matka Tereza. „Z korespondence s misionářkami vyplývá, že se zdravotnický materiál dostane zejména do velkých center pro péči o malomocné, kteří jsou vyvržení a opuštění. Podle jedné ze sester centra fungují jako kempy a je v nich 100 až 150 pacientů, kteří musí být připraveni na operaci,“ uvedla Jarošová. Doplnila, že k připraveným pacientům potom přijede tým lékařů z Indie a ze zahraničí, který provede všechny operace asi v rámci dvou týdnů.

Kongregaci Misionářek milosrdenství založila v roce 1948 Matka Tereza z Kalkaty. „Podnětem byla zkušenost, že našla na zemi téměř v bezvědomí ležet ženu, která měla z poloviny sežraný obličej od krys a mravenců. Nemocnice ji kvůli nedostatku míst nejprve odmítla přijmout, ale později ji pracovníci na nátlak Matky Terezy umístili na zem na matraci, kde za pár hodin zemřela,“ přiblížila Jarošová.
Nadace sv. Františka z Assisi vznikla v Brně v roce 1993. Kontejnery do Indie posílá od roku 1999.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?