Brněnská nemocnice asi dostane od VZP peníze na půlku operací očí

23. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská nemocnice u sv. Anny letos zřejmě dostane od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) finance pouze na polovinu operací zeleného očního zákalu, takzvaného glaukomu. Pacienti tak podle ředitele Petra Košky nejspíš budou pojišťovnou odkázaní jinam a činnost očního centra, do kterého jezdí i lidé z Břeclavska, Blanenska a dalších lokalit, se bude muset utlumit. Nemocnice s pojišťovnou stále jedná.


„Ta konkrétní nabídka zní okolo 250 výkonů za pololetí, přičemž jen do konce dubna už máme odoperovaných zhruba 370 výkonů. Pokud by tento návrh měl setrvat v platnosti, s vysokou pravděpodobností bychom museli významně utlumit činnost na oční klinice,“ řekl Koška s tím, že počet operací by zřejmě klesl na polovinu. Pacienti se však podle něj nemusí bát, že by nebyli ošetřeni, jen by je pojišťovna zřejmě poslala jinam. Zdůvodnění výrazného poklesu počtu proplacených výkonů nemocnice podle ředitele nedostala.

Počet operací zeleného zákalu, neboli glaukomu, v nemocnici u svaté Anny klesá dlouhodobě. Ze zhruba 2000 operací v roce 2008 klesl počet na 1030 v roce 2011. Více než polovina případů je přitom podle lékařů komplikovaných. Zelený zákal je druhou nejčastější příčinou slepoty ve světě a léčba operací je nejčastější. V mírnějších případech je možné léčit se kapkami, které však stojí až 2000 korun na měsíc.

Důvodem vzniku glaukomu bývá vysoký oční tlak, který lze odhalit při preventivních vyšetřeních a častěji postihuje lidi starší 40 let. Nemocnice u sv. Anny nabízí všem zájemcům bezplatné vyšetření očního tlaku v rámci Glaukomového dne ve čtvrtek 24. května od osmi hodin ráno do dvou odpoledne.

Včasné zachycení problému usnadní léčbu a zvýší pravděpodobnost zachování dobrého zraku. Prevence je podle lékařů důležitá také proto, že většině pacientů dokážou garantovat zachování zraku, jaký měli na počátku léčby. V pozdních stádiích je však léčení obtížnější a může skončit až slepotou. Do glaukomové poradny u sv. Anny chodí pravidelně 500 sledovaných pacientů, dalších zhruba 10 denně jich přijde navíc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?