Brněnské nemocnice budou i v době krize investovat

6. 1. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Areály brněnských nemocnic neopustí ani v letošním krizovém roce stavbaři. Nemocnice chystají investice za desítky milionů korun.


Například v Masarykově onkologickém ústavu dokončí novostavbu chirurgického pavilonu a Fakultní nemocnice Brno začne stavět novou budovu gynekologicko-porodnické kliniky, kam se v roce 2012 přesune porodnice z Obilního trhu v centru města. Šetření se však přesto nemocnic dotkne, řekli ČTK jejich zástupci.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zahájí letos stavbu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Zatím čeká na vydání stavebního povolení. „V době krize se ale jinak budeme chovat hospodárně,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. S jinými velkými investicemi proto zařízení nepočítá, dodala.

Také v Nemocnici Milosrdných bratří budou letos šetřit. Podle Zdeňka Buštíka pověřeného jejím vedením vydá nemocnice z vlastního rozpočtu na investice kolem deseti milionů korun. Za peníze se nejspíš budou obměňovat přístroje. Největší stavební investicí však podle mluvčího Pavla Gejdoše bude výměna elektroinstalace v léčebně dlouhodobě nemocných.

„Do elektřiny tam 22 let nikdo nesáhnul,“ dodal. Výměna už začala, hotová jsou dvě z pěti podlaží. Nové kabely a zásuvky se montují za provozu, zdravotníci však stavbařům vždy vyklidí jedno patro.

V Úrazové nemocnici chtějí letos zateplovat fasádu a měnit okna. Podle ekonomicko-technického náměstka Jana Nesnídala však záleží na tom, zda nemocnice získá na stavbu evropské dotace. „Náklady by se měly pohybovat kolem 30 milionů korun,“ řekl.

V Masarykově onkologickém ústavu letos dokončí pavilon H, kam se přestěhují operační sály a 24 lůžek anesteziologicko-resuscitačního oddělení a jednotky intenzivní péče.

„Stavbu jsme předali v září 2009, do konce letošního roku by měla stát a měla by být zařízena,“ řekla ČTK mluvčí Zuzana Joukalová. Objekt bude napojen na Bakešův i Švejdův pavilon. „Aby nemuseli pacienti přejíždět přes dvůr,“ popsala.

Podle Joukalové byla investice potřebná. Chirurgické sály v budově Masarykova pavilonu pocházejí z roku 1935 a byť se inovovaly, neodpovídají potřebám moderní medicíny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?