Brněnští zastupitelé odpustili nemocnici vrácení půjčky

13. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští zastupitelé rozhodli, že městská Nemocnice Milosrdných bratří nemusí vracet desetimilionovou překlenovací půjčku z brněnského rozpočtu, kterou jí město poskytlo kvůli zpožděným platbám od zdravotních pojišťoven. Nemocnice nebyla schopna půjčku z konce loňského roku splatit...


BRNO - její finanční problém dále trvá, řekl brněnský primátor Petr Duchoň. Zastupitelé situaci vyřešili finanční dotací z městského rozpočtu ve výši půjčené částky.

Prosincová půjčka nemocnici byla určená k překlenutí nedostatku prostředků, který vznikl kvůli opožďování plateb Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nemocnice měla peníze vrátit tento měsíc. „Dotaci město poskytlo s tím, že se nepředpokládá další zadlužování nemocnice,“ dodal primátor.

Nemocnice by podle radních neměla problémy, kdyby dostávala včas platby pojišťoven. Saldo pohledávek a závazků nemocnice je totiž kladné, uvedl Duchoň.

Podle informací ředitele Daniela Rychnovského ústav poškozují zpožděné platby od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

„Doufám, že se to ještě nezhorší. Systém je bohužel špatný, úhrady nestačí na náklady,“ řekl. Dodal, že meziročně se počet lékařských výkonů zvýšil o sedm procent, úhrady pojišťoven se ale nezměnily.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Nemocnice Milosrdných bratří

Platy lékařů u Milosrdných bratří jsou podle Rychnovského srovnatelné s výdělky doktorů v jiných nemocnicích; mzda zdravotních sester je ale zhruba o 600 korun nižší, než je celostátní průměr v krajských zdravotnických zařízeních. Ústav je nejstarší městskou nemocnicí jihomoravské metropole. Má 650 zaměstnanců; Brno je zřizovatelem nemocnice od roku 1993.

V jihomoravském regionu jsou celkem čtyři nemocnice, které spravují radnice. Nemocnice v Blansku a Hustopečích na Břeclavsku očekávají za letošek kladný hospodářský výsledek. Ústav v Boskovicích předpokládá, že výsledek bude vyrovnaný.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?