Brněnští zastupitelé schválili koncepci zdravotnictví

4. 4. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Obě brněnské městské nemocnice by spolu měly v budoucnu více spolupracovat. Radnice počítá také s ukončením provozu léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci a přestěhováním lůžek jinam. Slučovat se mají dvě městské polikliniky.


Plány obsahuje koncepce městského zdravotnictví, kterou včera schválili zastupitelé. Opozice kritizovala to, že materiál neobsahuje i finanční rozvahu. Nejde o definitivní dokument, reagovala primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS).

Zastupitelé nakonec přijali koncepci v pozměněné podobě, a to na návrh šéfa Nemocnice Milosrdných bratří a zastupitele Josefa Drbala (TOP 09). Podle některých zastupitelů dává text po změně větší naději na zachování samostatné dětské polikliniky v Bílém domě. Podle jiných tomu tak není, neboť text se změnil jen v jednom ze dvou míst, kde se o slučování s Poliklinikou Zahradníkova mluví.

Podle Drbala by se fungování dětských ambulancí mělo víc provázat s dětskou nemocnicí, která spadá pod Fakultní nemocnici Brno. Zelení se zase zasazovali za zachování samostatného Bílého domu. „Je dobře dostupný hromadnou dopravou ze všech směrů. Toto budova na Zahradníkově neposkytuje,“ uvedl zastupitel Martin Ander (SZ). Jeho pozměňovací návrh však neprošel.

Na otázku, kam 73 lůžek z Červeného kopce přestěhovat, má podle Bohuňovské do konce roku odpovědět další analýza. Léčebna patří pod Nemocnici Milosrdných bratří. Do jejího areálu v Polní ulici by se také měla lůžka stěhovat. Variant je víc - od stavby nového pavilonu po stěhování do dnešních budov.

Záměr léčebnu přestěhovat však vyvolal úvahy opozičních zastupitelů na téma, zda nejde spíš o lukrativní pozemky na Červeném kopci. „Jestli to není výzva developerům, připravte si své projekty pro Červený kopec,“ řekl zastupitel Ladislav Býček (KSČM). „Jsem zvědav, jak rychle se bude měnit územní plán, který tam dnes počítá se zdravotnictvím, na plochy pro bydlení,“ uvedl zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Rozhodnutí o koncepci označil za ukvapené.

Podle něj se mají rušit služby, které jsou potřeba. Zmínil omezení provozu mimo pracovní dobu na některých odděleních u Milosrdných bratří i nevyřešenou záležitost Červeného kopce. „Brno stárne a těchto lůžek bude třeba spíš víc než míň,“ řekl ČTK.

Rychnovský připomněl, že před několika lety vznikl projekt stavby nového léčebného pavilonu na Červeném kopci na tamní volné parcele. Za 100 milionů korun mělo vzniknout 100 až 110 lůžek. Připustil však, že nejdřív by Brno muselo mít na stavbu peníze.

Podle Bohuňovské se jich ovšem nedostává. Padl tak i jeden z rozvojových záměrů Úrazové nemocnice. Chtěla využít svou dnes prázdnou budovu na Kolišti a po opravě tam nastěhovat nemocniční úředníky. Jejich kanceláře se pak měly využít pro nedostatková lůžka dlouhodobé péče s rehabilitačním programem. Po analýze je však podle Bohuňovské zřejmé, že rekonstrukce objektu na Kolišti, jíž by platilo město, „je i ve střednědobém výhledu nereálnou vizí“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?