Brno bude mít místo dvou poliklinik jednu a zprivatizuje ji

20. 3. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno sloučí dnešní dvě městské polikliniky do jedné. Dětští ambulantní lékaři by měli opustit Bílý dům v centru a přesunout se do prostor dnešní Polikliniky Zahradníkova. Ordinace v obou poliklinikách by se ještě předtím měly přeměnit na soukromé.


Vyplývá to z koncepce brněnského zdravotnictví, kterou dnes novinářům představili zástupci koaliční ODS. Podle nich se změny uskuteční postupně a při privatizaci budou mít přednost současní lékaři.

Privatizace ambulancí v Poliklinice Zahradníkova má začít letos, v Bílém domě příští rok. Podle primátorovy náměstkyně Jany Bohuňovské (ODS) se lékaři na možnost privatizace dlouho ptají. „Jsou tam sice lékaři v důchodovém věku, kteří zájem nemají, ale převážná většina zájem má,“ uvedla.

Sestěhování obou pracovišť do budovy v Zahradníkově ulici má následovat v dalších letech, nejdřív však v roce 2015, protože komplex musí město nejprve opravit. Podle šéfa klubu zastupitelů za ODS Libora Šťástky dostala adresa v Zahradníkově ulici přednost, neboť její velkou devizou je sousední parkoviště.

Naopak u Bílého domu řidiči volné místo k zaparkování hledají složitě. Až se Bílý dům vyprázdní, radnice ho prodá. „Doba není jednoduchá a zbavovat se zbytného majetku je na pořadu dne,“ řekl Šťástka.

Vedení polikliniky v Bílém domě má zároveň začít pracovat na transformaci jeslí, které pod ni spadají. Od ledna příštího roku mají dostat formu dětských skupin. Souvisí to s novým zákonem, který vstoupí v platnost letos v dubnu a podle nějž už jesle nebudou zdravotnickým zařízením. „Musí být (do roka) transformovány nebo zrušeny,“ uvádí materiál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?