Brno nabízí pomoc kuřákům, kteří chtějí se zlozvykem přestat

16. 5. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský magistrát nabízí pomoc lidem, kteří chtějí přestat kouřit. Soutěží v odvykání chce motivovat především rodiče kuřáky, protože podle letošních průzkumů kouří v Česku stále více dětí a jejich věk se neustále snižuje.


Novinářům to řekla Ivana Draholová, vedoucí Kanceláře Brno - Zdravé město. Zájemci mohou přijít 17. května do Zoologické zahrady Brno, kde se uskuteční osvětová akce Zvířátka také nekouří.

„Aktuální výzkum Univerzity Karlovy upozorňuje na skutečnost, že v České republice mají zkušenost s kouřením už děti okolo deseti let. Vzorem jsou jim bohužel zejména rodiče,“ uvedla Draholová. Podle ní mezi dětmi ve věku 14 až 15 let kouří zhruba 14 procent. Z nich má třetina alespoň jednoho rodiče kuřáka.

„Z tohoto důvodu se na akci Zvířátka také nekouří zaměříme nejen na děti, ale i jejich rodiče. Kromě různých zdravotních vyšetření jako například měření hladiny oxidu uhelnatého v plicích budou zájemcům k dispozici odborníci na problematiku odvykání kouření,“ uvedla Draholová.

Podle ní kuřáci vyhledají pomoc odborníků málokdy. Často si myslí, že kouřit přestanou sami, a potom se potýkají s neúspěšnými pokusy. Proto je chce město motivovat soutěží v odvykání kouření. „Ti, kteří vydrží nekouřit alespoň tři měsíce, absolvují zdarma komplexní zdravotní vyšetření v hodnotě několika tisíc korun ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně,“ řekla Draholová.

Brno se zároveň už pátým rokem snaží o vytvoření široké sítě nekuřáckých restaurací. Právě na akci v zoo předá certifikát sté restauraci, která je nekuřácká. „Průzkum ukázal, že v minulosti si přála pouze třetina obyvatel nekuřácké restaurace. Za poslední roky už je to však 80 procent všech občanů všetně kuřáků,“ upozornila Draholová. Dodala, že brněnský projekt s vytvoření sítí nekuřáckých restaurací zaujal i ostatní města. Po vzoru Brna vytvořila síť Jihlava, Třebíč, Liberec nebo Mladá Boleslav.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?