Brno: Privatizace poliklinik má šanci

9. 3. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Traumacentrum i nadále v úrazové nemocnici. A rozšířit léčebnu dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. To jsou jen dva konkrétní body nové koncepce zdravotnictví, kterou včera lidovecký náměstek primátora Daniel Rychnovský znovu předložil brněnským radním.


Dokument, který náměstek z jednání městské rady kvůli neshodám už několikrát stáhl, poprvé přežil. O jednotlivých bodech koncepce však chce vedení města rozhodnout postupně.

Rychnovský včerejší verdikt rady označil za neutrální. „Návrh vzala na vědomí. A současně mi jako prvnímu náměstku uložila dopracovat plán, jak konkrétní body koncepce uskutečnit,“ potvrdil Rychnovský.

V následujících měsících proto předloží radním ke schválení detailněji zpracované části koncepce. Chce prosadit například to, aby brněnská úrazová nemocnice zůstala v síti městských zdravotních zařízení jako traumacentrum druhého typu.

V budoucnu má úzce spolupracovat s Nemocnicí Milosrdných bratří. A rekonstrukce, jíž mají obě zařízení projít, počítá i s rozšířením léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci.

Ne všechny návrhy jsou ale členům městské koalice po chuti. „Po jednání klubu představíme konkrétní připomínky. Dostatečně zpracovaná není například návaznost na péči v brněnských fakultních nemocnicích,“ řekla občanská demokratka Jana Bohuňovská.

Největší kritiku si koncepce vysloužila kvůli poliklinikám v Bílém domě a v Zahradníkově ulici. Ty dosud fungovaly jako příspěvkové organizace Brna. A chátrají. Podle nové koncepce budovy v majetku Brna zůstanou a město se postará o jejich obnovu. Tamní lékaři ale začnou v městem pronajatých místnostech ordinovat jako soukromníci.

Sociální demokrat a další náměstek primátora Ladislav Macek náklady na obnovu poliklinik v příštích pěti letech odhadl na víc než půl miliardy korun. A nelíbí se mu, že pro ně do rozpočtu musí sáhnout město. „Určitě to není jediná možnost, jak situaci řešit. V úvahu například připadá přesun ordinací jinam. Rozpracování různých variant návrhu chybí,“ tvrdí Macek.

Sociální demokraté uvažují i nad tím, že se město poliklinik zbaví úplně. „Předběžný zájem o Bílý dům má Masarykova univerzita i krajský úřad,“ potvrdil brněnský primátor Roman Onderka. Privatizace ordinací je podle Rychnovského nevyhnutelná v každém případě. „Teprve pak se s lékaři můžeme bavit o tom, zda jim prodat i budovu. Já navrhuji polikliniky opravit. A z nájemného ordinací platit jejich údržbu a správu,“ objasnil.

Lékaři, kteří v poliklinikách pracují, jsou v názoru na privatizaci rozdělení. „Odhaduji, že asi polovina z nás je pro privatizaci, ta druhá proti. Já odcházím do důchodu, takže je mi to jedno. Nedovedu si ale představit, že by kolegové ordinace odkoupili, a ještě si mohli dovolit platit rekonstrukci budov,“ podotkl dětský lékař Polikliniky Zahradníkova František Bruzl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?