Brno-sever opraví polikliniku Lesná, náklady odhaduje 200 mil. Kč

15. 12. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnice městské části Brno-sever plánuje v příštích letech opravy polikliniky Lesná. Celkové náklady odhaduje do 200 milionů korun, řekl novinářům místostarosta Brna-severu Petr Hladík (KDU-ČSL).


Rekonstrukce, která bude rozdělena na etapy, zahrnuje opravu nevyužívaného suterénu, výměnu oken a nové zateplení. V další fázi se počítá s výměnou rozvodů vody, tepla, elektřiny a odpadů, lépe se zprůchodní objekt a řešit se bude i vnitřní zázemí a okolí polikliniky.

Budova má dvě patra nad zemí a suterén. „Od otevření v roce 1974 se žádné větší opravy nedělaly, kromě rekonstrukce střechy před několika lety. Tomu i odpovídá stav objektu. Budova má velké energetické ztráty, stará okna někde ani nejdou otevřít. Potíž to dělá lékařům, kteří platí zbytečně moc za energie. Ani sociální zázemí už neodpovídá tomu, co je standard 21. století,“ uvedl Hladík.

Radnice rozdělí rekonstrukci do několika etap. Podle Hladíka je celková oprava otázkou dvou volebních období. V tom nynějším chce vedení městské části stihnout opravit nevyužívaný suterén a budovu zateplit. „Suterén zrekonstruujeme pomocí peněz soukromých společností, které by tam později našly využití a investici by umořovaly v nájmu,“ řekl Hladík s tím, že zázemí tam mohou najít noví lékaři nebo organizace zaměřené na zdravotnictví.

Na další opravy chce radnice získat dotace z Evropské unie, od státu, něco dá z vlastního rozpočtu a peníze se bude snažit získat také předem od nájemců. „S některými už jsme mluvili a nemají s tím problém. Náklady odhadujeme do 200 milionů, ale předpokládáme, že se dostaneme níže díky projektové dokumentaci a tendrem,“ dodal Hladík.

Poliklinika na Lesné slouží od svého otevření v roce 1974 nepřetržitě jako zdravotní středisko se spádovostí pro 50.000 obyvatel. V roce 2005 ji stát převedl na Brno a to ji svěřilo do péče městské části. Poliklinika má 64 nájemců, z nichž je asi 40 lékařů různých specializací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?