Brno staví hotel pro pacienty s rakovinou

20. 10. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční hotel vznikne v Masarykově onkologickém ústavu. Pobyt by mohly částečně hradit pojišťovny.


Ozařování pacienta s nádorem trvá čtyři až šest týdnů, ale pod přístrojem nemocný leží třeba jen dvacet minut denně.

I přesto, že je mu jinak dobře, musí zbytek dne strávit na nemocniční posteli. To je nepříjemné pro pacienty, ale i pro pojišťovny, které musí nákladné akutní lůžko proplácet.

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOU) se proto rozhodl, že ve svém areálu vybuduje hotel pro pacienty. Taková praxe je běžná třeba v amerických nebo britských nemocnicích.

V tomto typu hotelů se mohou ubytovat nejen pacienti docházející na dílčí vyšetření, u nichž je zbytečné, aby trávili celý den v nemocnici, ale třeba i jejich rodinní příslušníci.Brněnský MOU nyní dolaďuje plány na to, aby mohl svůj vlastní nemocniční hotel postavit.

„Bylo by to zařízení na úrovni tříhvězdičkového hotelu. Pacienti by tam byli v civilu, mohli by odejít do města, na procházku nebo na výstavu, prostě cokoliv,“ říká ředitel MOU Jiří Vorlíček.

„Řada pacientů je po ozařování ve velmi dobrém stavu a je zbytečné a nehospodárné, aby leželi na akutním lůžku,“ popisuje Vorlíček.

Levnější než nemocnice

Jak to bude v brněnském nemocničním hotelu s placením, není zatím určeno. Podle Vorlíčka by si však část pobytu mohli hradit sami pacienti a na část by jim přispívaly zdravotní pojišťovny.

„Pro pojišťovny by to mohlo být pořád lacinější než šest týdnů proplácet akutní lůžko,“ říká Vorlíček.

Pojišťovny ale zatím nemají jasno. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra by onkologickým pacientům na hotel klidně přispívala, gigant VZP je spíše proti.

„Kdyby léčba celkově vyšla levněji, nevidím důvod, proč bychom pacientům na hotel nemohli přispívat,“ říká ředitel pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

VZP je zdrženlivější. „Pokud se jedná pouze o ambulantní zákrok, pojišťovna nehradí náklady spojené s ubytováním a zřejmě je nebude hradit ani v budoucnu. Tato služba však může být zajímavá pro určitou formu zdravotního připojištění,“ říká mluvčí VZP Věra Judtová.

Postavit speciální zařízení, které by mohlo šetřit peníze zdravotních pojišťoven, plánuje i ortopedická klinika v pražské nemocnici Na Bulovce. V blízké době tu chtějí vybudovat vlastní rehabilitační pavilon, jaký běžně mají v Rakousku, Německu a USA.

„Dnes je to tak, že pacient po operaci leží zbytečně dlouho na velmi drahém pooperačním lůžku. Přitom víme, že je třeba už po třech dnech od zákroku schopen přesunu na lůžko s levnější, rehabilitační péčí,“ říká přednosta ortopedické kliniky na Bulovce Pavel Dungl.

Pět dní po operaci

Nově by tak pacienti pár dní po operaci odcházeli do vedlejšího pavilonu, kde by se jim tři až čtyři týdny věnovaly rehabilitační sestry. Dnes pacienti stejnou dobu proleží v klasické nemocnici. „Výhodou pavilonu je, že lékaři-operatéři nejsou vzdáleni sto kilometrů, ale pár metrů od pacienta a mohou jej kdykoliv zkontrolovat,“ říká Dungl.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?