Brnu budou chybět anesteziologové

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jestli hrát černého Petra. A komu padne. Před tímto rozhodování teď stojí vedení Brna. Radní mají od včerejška v ruce přesné informace o tom, kteří specialisté budou po odchodu rozzlobených lékařů v nemocnicích v péči města nejvíc chybět.


Teď budou přemýšlet nad tím, jaká oddělení padnou. To však změní tvář celé nemocnice.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří podala výpověď přibližně polovina všech lékařů. „Z chirurgie jich odchází padesát procent, téměř stejný podíl z gynekologie. Z anesteziologicko -resuscitačního oddělení chce odejít deset z dvanácti lékařů,“ potvrdil dosluhující krajský radní pro oblast zdravotnictví Josef Drbal, který má po včerejšku za sebou první pracovní den v křesle šéfa brněnské Nemocnice Milosrdných bratří.

S ještě horší situací se ale potýká brněnská úrazovka. I tam citelný zásah utržilo jedno z klíčových pracovišť každého zdravotnického zařízení. Anesteziologicko-resuscit ační oddělení. „Ze sedmnácti lidí zůstávají dva, stejně na tom jsou ale všechny nemocnice. Anesteziologů v Brně zůstane doslova pět a půl,“ konstatoval ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Na zavření

Kritická situace je i na jiných odděleních. Výpověď sice nepodal ani jeden z pěti rentgenologů, na traumatologicko-ortopedickém oddělení se podle Doležala k odchodu chystá sedmnáct z jedenadvacet odborníků a na chirurgii jich ze čtrnácti zůstává jen osm. „Pokud se podívám na to, ze kterých jsou oddělení, můžu s nadsázkou řečeno zavřít celou hospitalizační činnost,“ konstatoval Doležal.

Právě úrazovka, která po zřízení nového jihomoravského traumacentra musela bojovat o přežití, patří k nemocnicím s největším podílem odcházejících lékařů. Výpověď v ní ke konci uplynulého roku podaly dvě třetiny z nich. A vysloužili si za to od mnohých lidí kritiku. „Nejdřív demonstrovali za to, aby úrazovka zůstala, teď jsou ochotní ji položit. Nechápu to,“ zlobila se Brňanka Andrea Balážová.

Šéfka anesteziologicko-resuscitačního oddělení Lenka Doležalová ale postup lékařů brání. „Je to poslední možnost udělat něco těsně předtím, než české zdravotnictví zkolabuje a s ním se zhroutí i úrazovka,“ řekla Doležalová.

O tom, která oddělení vlnu výpovědí pravděpodobně nepřežijí a zda jejich pád ohrozí existenci celého zařízení, ale zatím vedení nemocnic spekulovat odmítá. Opatrná je i primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská. Koncepci brněnského zdravotnictví, která o dalším osudu obou městských nemocnic rozhodne, chce mít v ruce letos. „Teď ale musíme zabezpečit hlavně to, aby fungovala akutní péče,“ řekla Bohuňovská.

Zatím ticho

V pátek o tom chce jednat se zástupci všech nemocnic, které se o pacienty v Brně starají. Brněnská Fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny se s výpověďmi potýkají také.

Kolik lékařů opouští jednotlivé kliniky, ale zatím zveřejnit nechtějí. „Detailní informace budeme mít v druhé polovině ledna,“ řekl šéf svatoanenské nemocnice Petr Koška.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?