Brod: Lékaři přidáno nedostali

9. 3. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v nemocnici v Havlíčkově Brodě zatím přidáno na platech nedostanou. Ke stávce nebo jiné formě protestu se však zatím nechystají, protože, jak tvrdí lékařští odboráři, by tím mohli ohrozit i budoucnost nemocnice.


„Aktuálně probíhají jednání lékařských odborů o navýšení platů na dvou liniích – jak s Ministerstvem zdravotnictví, tak s vedením nemocnice. Prozatím platy lékařů v Nemocnici Havlíčkův Brod navýšeny nebyly. Řešení celé situace se očekává v horizontu dvou měsíců,“ informuje mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Situace ve zdravotnictví odráží situaci, která je momentálně v celé společnosti,“ konstatuje za vedení Lékařského odborového klubu (LOK) nemocnice v Havlíčkově Brodě Šárka Drinková.

Jak vysvětluje, lékaři sice nejsou se stavem věci spokojeni, ale k razantním protestům, například ve stylu akce Děkujeme, odcházíme II, se v horizontu příštích týdnů rozhodně nechystají.

Odbory: Nechceme uškodit nemocnici

„Zatím vedeme jednání s vedením nemocnice, která komunikuje s Ministerstvem zdravotnictví, a my s vedením LOKu v Praze. Počkáme dva měsíce a pak se uvidí,“ říká mladá lékařka.

Situace týkající se navýšení lékařských platů není podle jejího názoru nijak radostná, navíc ji prý komplikuje i postoj Všeobecné zdravotní pojišťovny. Proto lékaři v brodské nemocnici v nejbližších dnech žádné razantní protesty neplánují. „Mohlo by to mít negativní dopad na budoucnost nemocnice,“ tvrdí Drinková.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna vypověděla do konce roku 2012 smlouvy zdravotnickým zařízením, nové bude navazovat příští rok, ale nikdo netuší, jak budou tyto smlouvy vypadat, v jakém budou rozsahu. Proto se obáváme, že pokud budeme takzvaně problémoví, může mít naše jednání negativní dopad na budoucnost nemocnice v Havlíčkově Brodě. A obáváme se, že by to mohlo vést až k zániku nemocnice,“ vyslovuje Šárka Drinková vážné obavy o budoucnost zdravotnictví nejen v rámci kraje.

Zdravotní pojišťovna obnoví údajně smlouvy jen s některými zařízeními v rámci krajů. Situace do budoucna může vypadat i tak, že místo několika nemocnic zůstane v kraji třeba jen jedna. „Zdravotní pojišťovně nahrává i zákoník práce, který počítá s tím, že lékaři budou pracovat přesčas, nebo na směny. Proto, pokud bychom chtěli protestovat, nemohly by se protesty omezit na jednu nemocnici, ale na všechna zdravotnická zařízení, kde nejsou lékaři se slibovanou výší platů spokojeni,“ zdůrazňuje Drinková.

Vypovězení smluv se podle Lukáše Kettnera,, vedoucího odboru zdravotnictví Kraje Vysočina netýká jen VZP. Podle hejtmana Jiřího Běhounka má sice Kraj Vysočina odpovědnost za dostupnost zdravotní sítě v regionech, ale do jednání nemocnic a zdravotních pojišťoven nemůže radikálně zasahovat. „Budeme se samozřejmě snažit udržet v kraji vchodu všech pět nemocnic, stejně tak i oddělení, ale bude záležet i na postoji samotných nemocnic,“ zdůrazňuje hejtman.

Zdravotní pojišťovny totiž unisono podepsaly loni koncem roku Memorandum o restrukturalizaci a redukci nemocničních lůžek. Do roka vypovědí nemocnicím smlouvy a vyjednají nové. Péče v nemocnicích se má přizpůsobit skutečným požadavkům a potřebám pacienta.

Určitá redukce bude nutná

„Vytvořili jsme na Kraji pracovní skupinu a bude hodně záležet na vedení nemocnic, aby se se zdravotními pojišťovnami domluvilo na další činnosti i za cenu určité redukce, zvlášť v konkurenci, která nás obklopuje a v situaci, kdy peníze ve zdravotním systému skutečně nejsou,“ konstatuje hejtman.
Podle zdravotních pojišťoven to má být historický krok, kdy se všechny pojišťovny dohodly na společném postupu vůči zdravotnickým zařízením. Jak vyplývá z Memoranda, péče se má přizpůsobit moderní medicíně a měla by být spíše ambulantní, není třeba zdlouhavě držet pacienty na lůžku, míní pojišťovny.
Specializovaná péče má zůstat jen ve velkých centrech. V nemocnicích by neměla zůstat zbytečná lůžka a zaniknout by mohla i oddělení, kde delší dobu chybí potřebný personál.
Pojišťovny po výpovědi stávající smlouvy předloží nemocnicím své návrhy. Nebude platit rámcová smlouva, která se prodlužovala dodatky, ale budou platit standardní smluvní vztahy, takže každá pojišťovna si může podmínky nasmlouvat tak, jak potřebuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?