Brown: Na očkování dětí v chudých zemích půjdou čtyři mld. dolarů

21. 9. 2006 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán získat čtyři miliardy dolarů na životně důležité vakcíny pro miliony dětí v chudých zemích se začne naplňovat příští měsíc. Britský ministr financí Gordon Brown v Singapuru řekl, že program začne prodejem velkého balíku obligací...


První část obligací fondu IFFIm za 750 milionů až jednu miliardu dolarů půjde do prodeje 12. října. Program, za nějž se postavilo osm zemí, bude financovat očkování proti smrtelným nemocem, například malárii, získáváním peněz na kapitálových trzích.

Nový finanční instrument pomůže stovkám milionů dětí, řekl Brown s tím, že jde o netradiční a novátorský krok ve zdravotní péči. Prostředky fondu IFFIm bude spravovat Světová banka a vydání emise obligací zajistí investiční banky Goldman Sachs a Deutsche Bank. Obligace budou splatné za čtyři až pět let, bude ale záležet na podmínkách trhu.

IFFIm je pilotní projekt rozsáhlejšího programu International Finance Facility, který má zdvojnásobit pomoc na rozvoj nejchudších států na 100 miliard dolarů. Brown je silným zastáncem projektu a roky pro jeho podporu přemlouval kolegy ze skupiny vyspělých zemí G7.

Vydání emise obligací podporují Británie, Francie, Itálie, Španělsko, Švédsko, Norsko, Brazílie a Jihoafrická republika. Proti se postavily Spojené státy. Emise bude mít rating AAA, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?