Bruntálská nemocnice mění provozovatele

24. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Bruntále má od pondělí nového provozovatele. Stala se jím Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny, která koupila akcie Nemocnice Bruntál. "Podíl nemocnice získala nikoli bezprostředně Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny, ale její vlastníci ze skupiny tuzemských fyzických osob..."


Nemocnice v Bruntále má od pondělí nového provozovatele. Stala se jím Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny, která koupila akcie Nemocnice Bruntál.

„Podíl Nemocnice Bruntál získala nikoli bezprostředně Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny, ale její vlastníci ze skupiny tuzemských fyzických osob,“ upřesnila mediální zástupkyně Vítkovické nemocnice Eva Kijonková.

V pondělí bylo odvoláno představenstvo bruntálské společnosti a zároveň dočasně jmenováno nové. To bude nemocnici ovládat do té doby, než se dostane ze současných finančních potíží.

„Nemocnice má dluhy přesahující desítky milionů korun a její hospodaření je špatné,“ informoval předseda představenstva Vítkovické nemocnice blahoslavené Marie Antoníny Jiří Močkoř.

V plánu je nyní personální i hospodářský audit, na jehož základě budou noví provozovatelé nemocnice postupovat dále. Močkoř nevyloučil, že může dojít i k personálním úsporám. Připustil, že se změny mohou dotknout také jednotlivých oddělení.

Jednou z priorit je rovněž vytěsnění drahých dodavatelů a jednání s pojišťovnami. Co se týká zdravotnické péče, je cílem nových vlastníků rozvoj rehabilitace, hematologie a traumatologie.

Změnou se v úterý zabývali zastupitelé Bruntálu, kterému komplex budov nemocnice patří. O prodeji akcií se někteří dozvěděli několik hodin před zasedáním.

„Město Bruntál už dlouho nedostalo tak dobrou zprávu jako dnes,“konstatoval městský zastupitel Petr Novotný. Na přetřes přišly také dluhy špitálu, o nichž nemělo město ponětí.

„Zadluženost nemocnice není jiná než zadluženost nemocnic v jiných obcích,“bránil se bývalý ředitel Nemocnice Bruntál Pavel Šatura. Mezi zaměstnanci nemocnice panují nyní obavy ze ztráty zaměstnání. Ostatní obyvatelé města nevědí, co od změny očekávat. „No, snad to bude fungovat alespoň o něco lépe než dosud,“řekl jeden z pacientů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Zuzana Pršalová, Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?