Bude se soudit každý s každým? V našem zdravotnictví ne

27. 1. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V pravidelném zpravodajském pořadu Rádia Impuls, který moderuje Václav Moravec, to řekl ředitel VZP Pavel Horák.


České zdravotnictví by mohlo zažít vlnu žalob pacientů, kteří se nemohou domoci léčby. Nadační fond Stránský v pondělí vyzval pacienty z celé republiky, ať se brání žalobou. Fond jim poradí a případně pomůže, stejně jako pacientům s roztroušenou sklerózou z teplického centra, kteří uspěli v pátek s hrozbou žaloby na Krajskou zdravotní a. s.

Myslíte si, že opravdu hrozí taková série žalob?

Já si myslím, že ne. Myse vždy chováme tak, aby pacienti potřebnou péči dostali. Udržet systém v rovnováze je složité, takže kdybychom mohli volně vynakládat finanční prostředky a utratit dvakrát tolik, co platíme dnes, jistě by to bylo mnohem jednodušší. Myslím si ale, že se v České republice nestal případ, kdy bychom neuhradili péči, která byla opravdu potřeba. A já bych se bránil amerikanizaci problému, kdy se ve Spojených státech všichni soudí a výsledkem je, že péče je tam dvakrát dražší než všude jinde. Ke štěstí obyvatel Spojených států nijak nepřispívá,že se neustále soudí.

Ale zároveň je tady páteční hrozba žaloby na Krajskou zdravotní, a to právě v souvislosti s pacienty s roztroušenou sklerózou z teplického centra. Neukazuje se, že právě tlak může přispět k tomu, aby ti, kteří mají závažné choroby, dostali placenou péči?

Také vidíte, že žaloba nebyla namířena vůči pojišťovně, ale vůči poskytovateli. Problém se vyřešil, protože byl specifický pro to místo. Takže si nemyslím, že by to mělo vést k nějakým podobným masovým jevům.

Nemocnice si tedy řeší problémy své neefektivity tím, že takto poškozují některé pacienty?

Je to takový začarovaný kruh. Nemocnice tlumí výkony, lékaři, kteří v té nemocnici pracují, si pak nakonec udělají vedlejší pracovní poměr někde jinde, aby mohli operovat, narůstají náklady jinde, my uplatňujeme regulace… Celé se to točí v kruhu.

Nejsou pak žaloby tím jediným řešením, že se konečně začnou zdravotnická zařízení bát?

Pokud taková situace nastane ve zdravotnickém zařízení a bude skutečně extrémní, tak se jistě pacient může domáhat práva tímto způsobem. Ale systém není nastaven, aby vedl k těmto věcem. Když fakultní nemocnice, která má obrat šest až sedm miliard korun, tvrdí, že nemůže udělat operaci za 40 tisíc korun, protože nemá dost peněz, je tam nějaký problém.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?