Budějovickou onkologii akreditace nemine

22. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za přínosnou a dokonce i nutnou považují českobudějovičtí onkologové snahu České onkologické společnosti (ČOS) soustředit léčbu do omezeného počtu odborných pracovišť, která poskytují komplexní služby a jsou schopna pacientům zajistit nejlepší možnou péči...


České Budějovice -

Lékaři českobudějovické nemocnice byli dokonce prvními propagátory myšlenky centralizace péče o onkologicky nemocné.

„Je nám jasné, že současná síť onkologických a zejména radioterapeutických pracovišť je nejenom ekonomicky neúnosná. Onkologická péče je nesmírně nákladná, a proto je nutno ji soustředit do větších specializovaných pracovišť,“ vysvětluje primář onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Jan Fischer.

Podle výboru ČOS, který v úterý právě v Českých Budějovicích jednal o kritériích výběru pracovišť, která dostanou pro tuto léčbu akreditaci, lze jedině tak zlepšit kvalitu života nemocných a zároveň snížit náklady na diagnostiku a léčbu.

„Současná situace, kdy nádory léčí několik stovek pracovišť ve zdravotnických zařízeních různého stupně bez ohledu na vybavenost, zkušenosti a odborné zázemí, je ekonomicky neúnosná,“ řekl profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti a přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

„Chcemeli nemocným zajistit optimální léčbu, která odpovídá současným znalostem, a zároveň respektovat finanční možnosti státu, musíme jít stejnou cestou jako země Evropské unie,“ doplnil. Postupně by tak měla vzniknout síť akreditovaných onkologických center.

Statut komplexního onkologického centra přizná ČOS jen tomu pracovišti, které splňuje stanovené požadavky na diagnostiku, interní, radiační a chirurgickou onkologii, sledování a kontrolní vyšetření v průběhu léčby s vymezením odpovědnosti za pacienta, vedení dokumentace a v neposlední řadě podpůrnou péči o nevyléčitelně nemocné.

„Českobudějovická nemocnice rozhodně součástí sítě akreditovaných pracovišť bude,“ ujišťuje pacienty MUDr. Fischer. „Léčba onkologicky nemocných zde má dlouhou tradici, dne 18.6.1948 zde jako první v Čechách a na Moravě po Praze a Brnu vzniklo oddělení pro léčbu zářením (onkologická péče tehdy znamenala v podstatě léčbu zářením). Lékaři našeho oddělení se podíleli na vzniku onkologického hlášení, atd.,“ dokládá primář oprávněnost tohoto tvrzení.

Onkologové pracující mimo tato akreditovaná pracoviště budou mít možnost se ke spolupráci s nejbližším centrem přihlásit a zajišťovat tak základní diagnostiku, nekomplikovanou léčbu, kontroly a dlouhodobé sledování svých nemocných.

Léčba nádorů

Každoročně je v ČR hlášeno téměř 60 tisíc nově zjištěných zhoubných nádorů. Výdaje na cytostatika činily v loňském roce cca 2 miliardy korun, tedy zhruba 5 % z celkových nákladů na všechny léky.

Cena léčby u jednoho pacienta se může podle stadia nemoci pohybovat od několika desítek tisíc korun v případě včasného zachycení nádoru až po několik milionů korun u pacientů v pokročilejším stadiu nemoci.

HANA SVÍTILOVÁ,

Českobudějovické listy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?