Budou v Brně bádat nejlepší lékaři světa?

7. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud vláda do konce roku neschválí financování špičkového medicínského centra, Brno nejspíš ztratí šanci získat zdravotnické zařízení světové úrovně. Pacienti by přišli o možnost špičkové péče a město o velký balík investic...


Brno - Čas běží a američtí investoři jsou netrpěliví. Vláda neustále odkládala projekt vědeckého centra s klinikou, které v Brně chce vybudovat Mayo Clinic, jedna z nejlepších nemocnic ve Spojených státech. Z české strany to však chce investici dvou miliard korun. Koncem roku vyprší předběžná smlouva o projektu.

“ Včera jsme dokončili připomínkové řízení. Na projektu zbývá dořešit poslední drobnosti, ale věřím, že je dotáhneme do konce, než dostane vláda materiál na stůl,“ řekl brněnský kardiolog Tomáš Kára, který připomínkové řízení zastřešoval. “ Dolaďovali jsme možnosti financování a zapojení výzkumného centra do sítě nemocnic,“ dodal Kára.

Pokud stát poskytne peníze, americká klinika Mayo dodá potřebné technologie, zajistí vědecké kapacity a vyškolí domácí odborníky. “ Financování ze státních peněz je nejlepší cesta. Pokud stavbu centra zaplatí zahraniční investor, využije výsledky výzkumu především on,“ řekl Kára. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach si však myslí, že by vznik centra měl alespoň z části hradit soukromý kapitál.

“ Vznik centra podporuji. Ne všechno musí být centralizováno v Praze a přínos pro celou jižní Moravu by byl obrovský. Za centrem by dorazily i další investice, například do průmyslu,“ objasnil Škromach.

To potvrdil i ředitel Fakultní nemocnice U svaté Anny Roman Kraus. “ Například General Electric má v případě vzniku centra zájem umístit do Brna továrnu na výrobu katetrů pro celou Evropu,“ řekl Kraus. Dodal, že z výzkumného centra by těžila i naprostá většina brněnských vysokých škol i pacienti.

“ Jedním z oborů bude klinický výzkum. To znamená, že by se na pacientech testovaly nové léky a technologie. U nás by se tak nejmodernější postupy a léky mohly objevit okamžitě, a ne po několikaleté pauze, jak je tomu dnes,“ řekl Kraus.

“ V centru by nepracovali pouze čeští odborníci, ale také přední vědci z celého světa. To by zapojilo naši zemi do špičkových výzkumných programů a pozvedlo úroveň vědy,“ poznamenal Kára. Podle něj je prosinec pro zahraniční partnery zásadní. Další zdržení by mohlo investory odradit. Výzkumné centrum může stát i jinde, protože o ústavy podobného druhu je všude na světě značný zájem.

KAREL PLUHAŘ,

Rovnost - Brněnský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?