Budoucnost českokrumlovské nemocnice prý zůstává nejistá

21. 11. 2012 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejistá budoucnost českokrumlovské nemocnice, neplnění memoranda o zvýšení platů a nespokojenost s politikou vlády i zdravotních pojišťoven, to byly hlavní důvody včerejšího protestního shromáždění zaměstnanců českokrumlovské nemocnice. Stále prý nelze vyloučit, že malé nemocnice stejného typu mohou zaniknout. Podobně zaměřené protesty se konaly po poledni i v řadě dalších nemocnic v ČR.


Českokrumlovská nemocnice se přitom ve čtvrtek předběžně dohodla s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na podobě nové pětileté smlouvy. „Stále ale nemáme podepsanou rámcovou smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče včetně všech povinných příloh. Nejsem tedy úplně stoprocentně přesvědčeni o tom, že je krize zažehnána,“ uvedl předseda představenstva českokrumlovské nemocnice Jaroslav Šíma.

Menší zdravotní zařízení prý hospodaří efektivněji. „Péče v malých nemocnicích je levnější než ve fakultních. Ale ty fakultní nemocnice nikdo rušit nebude, na tom nikdo nemá zájem,“ řekl na shromáždění chirurg Jan Vorel.

Do protestních shromáždění se zapojili zdravotníci zhruba třetiny českých a moravských nemocnic. Byl to zároveň první společný protest v zemích visegrádské čtyřky (V4), zatímco v ČR brojí hlavně proti rušení nemocnic, na Slovensku, Maďarsku a Polsku protestují proti výši mezd a objemu peněz ve zdravotnictví vůbec.

Na mítinku v Českém Krumlově se sešlo asi pět desítek zaměstnanců. Vedení nemocnice jim oznámilo, že od 1. ledna přijde zdravotnické zařízení o 26 lůžek. V poslední době se hodně mluvilo o budoucnosti českokrumlovské porodnice. Podle Šímy bude toto oddělení ale dál fungovat beze změny a neměla by se ho dotknout ani nová smlouva s VZP. V českokrumlovské nemocnici pracuje 60 lékařů a 213 zdravotních sester.

Nemocnice v Jihočeském kraji se zatím nedohodly na nových smlouvách s VZP. Sporným bodem se na čtvrtečním setkání stalo jednání ohledně prachatické ortopedie. Českokrumlovská nemocnice se s pojišťovnou domluvila na podobě smlouvy pro dětské oddělení a chirurgii. Právě k těmto dvěma úsekům měla pojišťovna největší výhrady. Za neomezenou péči v českokrumlovské nemocnic podepsaly petici už tisíce lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?