Budu se zabývat zdravotnictvím

22. 10. 2012 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
tvrdí nová senátorka Milada Emmerová....


Co si myslíte, že ovlivnilo to, že jste ve volbách do Senátu nakonec uspěla? A jak jste druhé kolo hodnotila?

Osobně si myslím, že už jsem za dobu své politické praxe udělala dost a že to lidi ví. Já jsem nakonec i konkrétní činy shrnula do svých předvolebních materiálů. A opravdu nikdy jsem se nesetkala s nikým, kdo by mi nadával. Takže si myslím, že jsem přízeň voličů měla.

To by mělo být rozhodující nejen v mém případě, ale vždycky. Co se týká druhého kola: Chtěla bych říct, že když jsem znovu vyjela do volebního obvodu číslo osm, tak jsem se setkala s tím, že někteří lidé nevěděli, že je druhé kolo. Myslím si, že by se organizace voleb měla pro příště zlepšit. Třeba tím, že by se hlasovací lístky dávaly lidem do schránek.

Jaké budou vaše první kroky? Končíte v Poslanecké sněmovně a přesouváte se do Senátu. Jaký v tom bude rozdíl?

S ohledem na konkrétní situaci se mi po této Poslanecké sněmovně stýskat nebude. Tam je velmi špatná a nesourodá parta, když to řeknu lidově. Jsou tam různé hádky, spory, malicherná řešení, ba i vulgární počínání. Jednání není produktivní a občas skoro uniká i podstata věci, co by konkrétní zákon mohl představovat.

Já jsem tam tohle nikdy předtím nezažila a vidím to i na zaměstnancích, kteří jsou tím vysloveně otrávení. Senát vidím zdálky: Sledovala jsem přenosy a dokonce jsem si stahovala projevy. Ty mi připadaly konstruktivní a bohaté na argumentaci. Často jsem si některé z nich přisvojila, abych, když se zákon vrátí zpět do sněmovny, k němu mohla znovu promluvit. A to jsem si na Senátu cenila.

Co budou vaše první konkrétní kroky?

Není náhodou, že se chci zabývat znovu zdravotnictvím. V minulém roce podepsaly zdravotní pojišťovny s ministerstvem zdravotnictví takzvané memorandum. A slíbily, že do poloviny letošního roku bude známo, která nemocnice bude fungovat a kterou zavřou. To ale není dobře a není to politika, se kterou souhlasím. Nicméně nebyl dodržen termín a občané a zdravotníci jsou v nejistotě, zda pojišťovny uzavřou smlouvu s tou kterou nemocnicí. A to není správně. Má se to udělat tak rozumně, aby péče byla dostupná všem občanům, protože všichni ze zákona platí zdravotní pojištění. To je jednoduchá rovnice.

Byla jste ministryně, hejtmanka, poslankyně, teď jste senátorka. Je možné, že byste v budoucnu kandidovala i na prezidenta?

Hrad mi ještě chybí, to je pravda. (smích) Myslím, že ne. Víte, ženy jsou v naší společnosti element, který není vždy přijímán vážně a v naší zemi ve volbách na takový post nikdy nezvítězí. Já bych s něčím takovým bojovat nechtěla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?