Bulovka: Kapacita jediné protialkoholní záchytky Praze nestačí

17. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kapacita jediné pražské protilakoholní záchytky ve Fakultní nemocnici Bulovka podle tiskového oddělení nemocnice hlavnímu městu nestačí. Pro zhruba 1,3 milionu obyvatel je vyhrazeno 17 lůžek a ta jsou denně zcela vytížena. Podle vedení nemocnice je situace dlouhodobě neudržitelná.


„Mnohdy máme plno už ve 13:00 hodin,“ upozornil primář Michal Beran. Na záchytce je patnáct standardních lůžek a dvě lůžka se zvýšeným dohledem. V době Vánoc, oslav Nového roku či velkých fotbalových utkání se podle primáře situace ale „kriticky zhoršuje“.

„Kapacita v takových dnech nestačí, a tak musejí být klienti pod vlivem alkoholu rozváženi na interní oddělení jiných pražských nemocnic,“ řekl.

To však působí na odděleních velké problémy, tamní personál si podle Berana s těmito klienty neumí poradit. Potvrdila to i vrchní sestra záchytky Jana Matušínská. „Drtivá většina klientů, které nám policie přiveze, mají přes dvě promile. To odpovídá těžké opilosti,“ vysvětlila.

Protialkoholní záchytku zřídil pražský magistrát v nově zrekonstruované budově na Bulovce v únoru 2004. Přestože je v areálu nemocnice, nejde o zdravotní, ale sociální zařízení. Slouží tam však zdravotníci. Veškerou činnost záchytky hradí magistrát.

Za jednu noc na záchytce se klientům účtuje 1788 korun, zhruba 40 procent klientů ale nezaplatí. Hrozí jim pak soudní vymáhání pohledávky a následná exekuce. Dalších 20 procent klientů jsou cizinci. Situace na záchytce je podle primáře vždy horší v zimě. Záchytka má i „stálé zákazníky“, někteří se na oddělení objeví i více než 40krát do roka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?