Bulovka se možná stane metropolitní nemocnicí

15. 3. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Na Bulovce by se už příští rok mohla stát pražskou metropolitní nemocnicí. Převod by se mohl uskutečnit 1. ledna 2012. Informoval o tom server Česká pozice.cz s odkazem na zdroj z ministerstva zdravotnictví.


Pražský magistrát by měl mít do konce března k dispozici právní posudky, v květnu oznámí stanovisko ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo, které je zřizovatelem zařízení, prý tento plán vítá. Převod nemocnice by měl být bezúplatný.

„Převod Bulovky pod hlavní město je pro nás jedině dobře. Budeme mít o starost méně, jelikož jde o prodělečnou a špatně hospodařící nemocnici,“ řekl serveru zdroj z ministerstva, který si nepřál zveřejnit své jméno. „Vypadá to, že i Praha směřuje proces k tomuto datu,“ dodal.

Informaci potvrdil také první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka. „V případě, že se s Prahou dohodneme, možné to je. Technicky půl roku na převod nemocnice stačí,“ uvedl náměstek, který má na starosti chod všech ministerstvem zřizovaných zdravotnických zařízení.

Podrobnosti transformace zatím nejsou známy. Podle Pavelky však nejspíš půjde o bezúplatný převod. „O prodeji neuvažujeme,“ řekl a dodal, že Praha zřejmě bude muset do Bulovky investovat určité množství peněz. Informace České pozice.cz hovoří o částce mezi čtyřmi až pěti miliardami korun. „Investice může být i umírněnější. Tolik by to být nemuselo,“ uvedl Pavelka.

Podle studie, kterou již dříve vypracovala firma Deloitte, by Praha musela do staveb a infrastruktury vložit nejméně dvě miliardy korun, provozní dotace by ročně město stály 50 až 100 milionů korun.

Praha, které v areálu patří více než 90 procent pozemků a 70 procent budov, si stěžuje, že ministerstvo do Bulovky neinvestuje. „Praha dnes dává do Bulovky 80 milionů korun, jelikož musíme spravovat svůj majetek. Proč do toho budeme dávat peníze a nic z toho nebudeme mít?“ prohlásil náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS).

Podle něj bude vytvořena pracovní skupina tvořená z odborníků, která určí, co by městská nemocnice měla poskytovat, a zároveň popíše současný stav Bulovky. Do konce března má mít magistrát k dispozici právní posudky, v květnu pak oznámí stanovisko ministerstvu zdravotnictví.

Praha usiluje o metropolitní nemocnici, protože jí vadí, že nemůže efektivně ovlivňovat zdravotnictví ve městě. Většina zařízení totiž patří státu nebo soukromníkům. O převodu Bulovky se uvažovalo již v roce 2007, nakonec k němu nedošlo.

Server uvedl, že po Bulovce by mohla následovat transformace Fakultní Thomayerovy nemocnice. Praha by pak v budoucnu mohla vlastnit dvě velká zdravotnická zařízení - jedno na jihu, druhé v severní části města. „Bulovka je dost velké sousto na jedno volební období,“ prohlásil náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS). Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) by ovšem mohla Thomayerova nemocnice následovat hned po Bulovce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?