Bursík: Ve zdravotnictví máme blíž k ČSSD

10. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bursík v besedě organizované Radou pro mezinárodní vztahy a sdružením Polis řekl, že zeleným nezáleží na tom, zda veřejnou službu poptávanou krajem dodá soukromá či nezisková nemocnice. Pokud by ale nyní měli zelení ve Sněmovně poslance, část by se jich zřejmě postavila proti Klausovu vetu...


PRAHA - Šéf Strany zelených Martin Bursík včera v diskusi s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (za ČSSD) v pražském hotelu Hoffmeister řekl, že ve věci zdravotnictví se spíš přiklání k ČSSD než k ODS.

Bursík v besedě organizované Radou pro mezinárodní vztahy a sdružením Polis řekl, že zeleným nezáleží na tom, zda veřejnou službu poptávanou krajem dodá soukromá či nezisková nemocnice. Pokud by ale nyní měli zelení ve Sněmovně poslance, část by se jich zřejmě postavila proti Klausovu vetu k zákonu o neziskových nemocnicích, část by se patrně při hlasování zdržela.

„Spíš se přikláníme k modelu, který prosazuje soc. dem., tzn. nepokračovat v privatizaci,“ přiblížil Bursík.

Proti Klausovi i rovné dani

U prezidenta Václava Klause zeleným nejvíce vadí, že vetoval zákon o obnovitelných zdrojích a o registrovaném partnerství. Předseda zopakoval, že zelení by nevolili Klause prezidentem. Bursík dále nerozumí tomu, co vlastně chce šéf ODS Mirek Topolánek. Například nechápe, proč stále razí koncept rovné daně. „Nemá jediného partnera, který by s ním na tu rovnou daň šel,“ řekl. Bursík, Rath a Topolánek jsou lídry v Praze.

Bursík nerozumí ani tomu, proč se šéf ODS „stále snaží nálepkovat zelené“. „On je vůdce strany, která velmi pravděpodobně vyhraje volby. A on předkládá koncept vlády ODS s KDU-ČSL. O tom si přece nikdo nemůže myslet, že je to realistické,“ míní Bursík. Nicméně přímo neřekl, že jeho strana míří do koalice s ODS a lidovci. Naznačil, že v otázkách zahraniční politiky i zmíněném zdravotnictví má blíže kČSSD, v ekonomice kODS.

Velký rozpor mezi zelenými a vládní soc. dem. podle Bursíka panuje u energetické politiky. Za problematická místa v programech ODS i ČSSD Bursík označil dopravu, především nedostatečné omezení provozu kamiónů o víkendech. Pokud se zelení dostanou do Sněmovny, nebudou podle Bursíka dělat „bratříčka ani ODS, ani ČSSD“.

ODS ustoupí?

Pokud jde o rovnou daň, poslanec ODS Martin Říman včera ve Frekvenci 1 řekl, že jsou ochotní ustoupit z některých požadavků. Podle něj to lze udělat například u DPH. „Lidovci navrhují určitý pohyb ke sjednocení, ale podstatně pomalejší.“ Říman řekl, že lze na přechodné období zachovat dvě sazby DPH.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

psotajan

Pane Bursík v Právu stále se pohybují bývalí soudruzi.Už Vám hlas nedám,začínáte se moc blížit levici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?