Být na vozíku není nedůstojné, kritizuje Krása prezidenta

12. 11. 2013 11:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní rada osob se zdravotním postižením vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby se omluvil za svůj výrok, který učinil v souvislosti s organizací časového harmonogramu sestavování nové vlády.


Ve vysílání Rádia Impuls Miloš Zeman řekl, že jmenování premiéra je důstojná záležitost, kterou nelze řešit z vozíku.

„Upozorním ho, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku,“ uvedl prezident Zeman na adresu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Tento výrok podle předsedy NRZP Václava Krásy implikuje, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

„I přesto, že vnímáme kontext, v jaké souvislosti tato slova z úst pana prezidenta zazněla, NRZP ČR považuje tento výrok za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením,“ uvedl předseda Krása.

(klu)

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?