Bývalou Rathovu kolegyni Klimovičovou čeká soud kvůli korupci

29. 11. 2006 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Někdejší blízká spolupracovnice exministra zdravotnictví Davida Ratha Eva Klimovičová dnes stane kvůli údajné korupci před Obvodním soudem pro Prahu 5. Obžaloba ji viní z přijímání úplatku, v případě odsouzení jí hrozí až pětileté vězení...


Podle státního zastupitelství před více než rokem a půl žádala od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer tři miliony korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším šéfem České lékařské komory (ČLK) Rathem. Na počátku vyšetřování byl záznam skryté kamery, který odvysílala Česká televize.

Na záznamu hovoří Klimovičová se zástupcem Pfizeru Alešem Prokopenkem. Podle reportáže po něm žádala, aby investoval peníze do reklamy v časopisu ČLK Tempus Medicorum. Slibovala za to prý setkání s Rathem, který se jako šéf ČLK účastnil vyjednávání o placení léků.

Klimovičová obvinění již dříve odmítla, funkci poradkyně ministra Ratha ale opustila. Není už ani vydavatelkou lékařského časopisu. Zůstává jí pouze funkce ve vědecké radě ČLK.

Exministr Rath se za Klimovičovou v podstatě postavil. Podle něj si na záznamu o úplatek neříká, miliony jí naopak nabízel zástupce farmaceutické společnosti. Rath navíc dodal, že si své schůzky organizoval sám.

Mladá fronta Dnes před časem uvedla, že policie prověřuje i Ratha - prý se špatně staral o hospodaření ČLK - konkrétně právě o vydávání časopisu Tempus Medicorum, jemuž šéfoval. Podle listu se z něj ztratilo 13,7 milionu korun, Rath údajně vydělával na spolupráci s Klimovičovou a přišel si na stovky tisíc korun. Ze zpronevěry je prý podezřelá i Klimovičová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?