Bývalý primář nemocnice v Chrudimi se soudně domáhá náhrady mzdy

2. 3. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Chrudimi František Liška potřetí žaluje dřívějšího zaměstnavatele. V minulosti dvakrát uspěl s žalobou proti výpovědím v březnu 2010 a v říjnu 2013. Nyní požaduje doplacení části mzdy za předchozí období ve výši asi 1,75 milionu korun.


Liška se nakonec se společností Nemocnice Pardubického kraje dohodl na rozvázání pracovního poměru k 31. květnu 2017. Nemocnice jeho současný požadavek zpochybňuje s poukazem na to, že Liška po odchodu z Chrudimi pracuje jako lékař v nemocnici v Kolíně a má i další příjmy ze soukromé praxe. Podle ní by suma měla být výrazně nižší nebo žádná, protože lékař má obdobnou pozici a příjmy, jako měl v Chrudimi.

Liška zatím krajskou firmu žaluje za období od 1. července 2014 do 31. srpna 2015. Pokud uspěje v plném rozsahu, chce podat další žalobu na náhradu mzdy za dobu od 1. září 2015 do konce roku 2016.

Dnes devětašedesátiletý Liška měl podle údajů soudu v Chrudimi i díky velkému nasazení a službám vysoký příjem, ke konci v průměru asi 133.000 korun hrubého měsíčně. K tomu měl ze své soukromé lékařské praxe za měsíc dalších 10.000 až 12.000 korun. V nemocnici v Kolíně dostával měsíčně průměrně zhruba 67.000 korun po zdanění, jeho příjmy z vlastní ordinace pokračovaly nadále.

Podle soudu nemocnice v minulosti Liškovi vyplatila 5,15 milionu korun za období od první výpovědi do konce roku 2013. Na základě dohody o konečné výpovědi dostal 2,25 milionu korun, již dříve také proplacených šest měsíců předchozího období.

„Nemocnice je vinna tím, že částka narostla do obřích rozměrů. Sedm let neumožnila zaměstnanci pracovat na jeho pozici,“ řekl dnes Liškův právní zástupce Jiří Švejnoha. Pro doplnění dalších důkazů bylo jednání odročeno na 7. června.

Liška dostal první výpověď v březnu 2010. Vedení nemocnice tehdy ustoupilo některým lékařům a zdravotním sestrám, kteří se proti primáři vzbouřili. Kvůli nespokojenosti s ním podali hromadnou výpověď a další setrvání na oddělení podmínili jeho odchodem. Soud však opakovaně konstatoval, že výpověď byla neplatná. Ještě před pravomocným rozhodnutím soudu dala nemocnice v říjnu 2013 lékaři výpověď podruhé, a to pro nadbytečnost. Argumentovala mimo jiné tím, že už přijala jiného primáře. S tím se však Liška nesmířil a výpověď napadl soudní žalobou a v říjnu 2016 pravomocně uspěl. Nemocnice nato lékaře vyzvala, aby na místo primáře opět nastoupil, což na konci prosince 2016 učinil, vzápětí byl ale z funkce odvolán a dostal nabídku na jinou práci, kterou odmítl.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?