Bývalý ředitel kyjovské nemocnice odmítá chybu za 28 milionů Kč

27. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel nemocnice v Kyjově Petr Hudeček se ohradil proti tvrzení hejtmana Michala Haška (ČSSD), který minulý týden hovořil o chybějící stavbě v areálu nemocnice za 28 milionů korun.


Informace vyplývající z auditu jsou chybné, uvedl Hudeček v otevřeném dopise. Podle krajského radního zodpovědného za zdravotnictví Oldřicha Ryšavého (ČSSD) jsou však výsledky auditu jasné.

„Znalecký ústav vydal posudek opatřený kulatým razítkem, a tvrzení, která jsou tam uvedená, je třeba tak brát,“ řekl Ryšavý ČTK v reakci na otevřený dopis Hudečka.

„Je naprosto nemožné, že by peníze byly vynaloženy na nesprávnou věc a úplně z říše fantazie, že by je 15 let nikdo nepostrádal,“ napsal Hudeček, který kyjovskou nemocnici vedl v letech 1992 až 2003. Právě v době, kdy byl Hudeček ředitelem, se měla chyba stát. „Znamenalo by to také, že pochybilo současně několik desítek specialistů - členů kontrolních týmů specializovaných na kontroly čerpání státních finančních dotací,“ uvedl Hudeček.

Audit nechal v nemocnici udělat Jihomoravský kraj. Podle jeho zástupců chybí v areálu část přístavby u budovy chirurgie, která je srdcem celé nemocnice. „Nebyla vykonaná část nasmlouvané práce a tato část byla proplacená, jedná se o 28 milionů a 293.000 korun,“ řekl krajský radní Ryšavý s tím, že se jedná o přístavbu budovy S02.

„Konkrétní budova S02 ale i S03 a S04 stojí a jsou nepřehlédnutelné, nemají sice klasickou sedlovou střechu, ale jsou postaveny v duchu funkcionalismu jako ostatní. Plní funkcí spojovacích koridorů a nákladních výtahových sloupců mezi budovami staré části lůžkové chirurgie, nové přístavby a nové budovy,“ uvedl bývalý ředitel Hudeček.

Podle něj je nepředstavitelné, že by vedení nemocnice „zašantročilo“ 28 milionů korun. Jeho tvrzení je prý doložitelné dokumenty na stavebním úřadě v Kyjově či závěry kontrol finančního úřadu.

K Hudečkovi se připojila i Drahomíra Zapletalová, která byla v téže době v nemocnici ekonomickou náměstkyní. Oba požadují od hejtmana Haška omluvu a prostor pro vysvětlení, kde se podle nich vedení kraje dopustilo chybné interpretace auditu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?