Bývalý šéf záchranky podal stížnost v údajné korupční kauze

28. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka podal ústavní stížnost v kauze údajné korupce. Za přijetí úplatku a sjednání výhody při veřejné zakázce dostal rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu 50.000 korun. Vinu popíral.


Loni jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Ústavní soud stížnost obdržel v lednu, zatím o ní nerozhodl, vyplývá z otevřených justičních databází.

Podle verdiktu Žabka porušil zákon při soutěži na nákup sanitky a při výběru centrálního dodavatele zdravotnického materiálu. Zorganizoval prý v roce 2008 pouze formální tendry. Dodavatel sanitky, jejíž cena byla 2,3 milionu korun s DPH, pak uhradil Žabkovi cestu a ubytování na mezinárodní konferenci urgentní medicíny a vojenské techniky v Dubaji v hodnotě asi 58.000 korun.

Žabka v minulosti opakovaně uváděl, že žádný trestný čin nespáchal a že do Dubaje jel služebně. Jde prý o běžnou praxi, kdy lékařům hradí účast na kongresech a podobných akcích soukromé firmy.

Podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu ale Žabka nepochybně věděl, že cestu a pobyt mu společnost zaplatila právě v souvislosti s výběrovým řízením. Ani případná rozšířenost podobné praxe podle Nejvyššího soudu nezbavuje obviněného zodpovědnosti za přijetí úplatku.

Okresní soud v Hradci Králové Žabkův případ řešil dvakrát. Nejprve jej v únoru 2013 potrestal ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky, pokutou 100.000 korun a zákazem činnosti v orgánech společností na pět let. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil okresnímu soudu k novému projednání, které skončilo předloni v únoru. Poté už kraj rozsudek potvrdil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?