Bývalý starosta Mikulova a ředitel Valtické nemocnice před soudem

5. 11. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý starosta Mikulova a ředitel soukromé Valtické nemocnice Ivo Koneš stanul před Krajským soudem v Ostravě. Údajně s dalšími dvěma komplici tuneloval Valtickou nemocnici. Během několika let ji měli podle obžaloby připravit až o 18 milionů korun. Koneš vinu odmítá.


Tvrdí, že nemocnici řídil s ohledem na své pracovní vytížení a zdravotní stav jen formálně. Na vině jsou prý jeho podřízení.

Případem se zabývá ostravský krajský soud. Koneš totiž v minulosti působil také jako přísedící brněnského soudu. Aby se zabránilo možné podjatosti Vrchní soud v Olomouci proces přesunul do Ostravy.

Na lavici obžalovaných vystudovaný ušní lékař Koneš usedl společně s dalším lékařem Janem Šťavíkem a kolegou Pavlem Rosenbergem. Všichni společně působili v několika zdravotnických zařízeních jako jednatelé či jako ředitelé. Společně například řídili Dům zdraví v Mikulově, který vlastnili. A právě toto zařízení se stalo klíčové pro údajné nezákonné transakce. Koneš podle obžaloby využil toho, že působil i ve Valtické nemocnici.

Mezi oběma subjekty pak obžalovaní podle obžaloby uzavírali smlouvy. Ty byly pro nemocnici nevýhodné. Jednalo se například o smlouvu na pronájem bývalé školky v Mikulově. Nemocnice za něj zaplatila 400.000 korun a budovu nikdy nevyužívala. Jednalo se i o smlouvy na využívání služeb biochemické laboratoře v Domě zdraví či služeb tamního sanitáře. „Přitom věděli, že nemocnice tyto služby využívat nebude,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Nemocnice pak pravidelně hradila faktury, které jí Dům zdraví vystavoval.

Soud se zabývá i zaměstnaneckou smlouvou pro pracovnici biochemické laboratoře Domu zdraví. Ta totiž byla zaměstnankyní Valtické nemocnice a pracovala v mikulovské laboratoři. Platila ji nemocnice, ale veškeré tržby, které vytvořila, šly na konto Domu zdraví.

Koneš dnes před soudem uvedl, že vinu odmítá. „V žádném případě se necítím vinen tím, co je mi kladeno za vinu,“ řekl. Tvrdí, že v obou zdravotnických institucích působil jen formálně. „Byl jsem vytížen pracovně jinde. Měl jsem být jen tváří Domu zdraví. Ve skutečnosti firmu řídili podřízení,“ řekl. Na problémové faktury se podle něj přišlo později a společně s kolegy je řešil. „Nechápu proto, proč je kriminalizováno to, co jsme si sami vyřešili,“ uvedl. Tvrdí, že Dům zdraví nemocnici vrátil 80 procent peněz, o které se obohatil.

Připustil ale, že pod nevýhodnými smlouvami je jeho podpis. „Už si nepamatuji za jakých okolností jsme je podepsal. Jednalo se ale o smlouvy rámcové, které se uzavíraly, kdyby někdy v budoucnu byly takové služby potřebné. To je běžná praxe,“ uvedl.

Trojice podle obžaloby nemocnici tunelovala od roku 2000 do roku 2006. To, že dostatečně nedohlížel na chod firem, kde působil, u soudu Koneš vysvětlil svým pracovním vytížením. Hovořil také o vážné nemoci, která jej postihla v roce 1999. Tvrdí, že její příznaky se mu během vyšetřování vrátily a je ve špatném psychickém stavu. Předsedkyně senátu si proto vyžádá jeho lékařskou dokumentaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?