Cabrnoch: iZip mi nic nevynáší

5. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tím, že Všeobecná zdravotní pojišťovna platí milióny na projekt, který jsem vymyslel, si moji loajalitu nekupuje. "Já nyní už jen předsedám radě projektu, což je čestná funkce," tvrdí poslanec Milan Cabrnoch...


Praha - „Stačí se podívat na hlasování o stoprocentním přerozdělování pojistného, na kterém VZP vydělá miliardy. Byl jsem proti,“ vysvětluje bývalý jednatel a nynější šéf rady projektu internetových zdravotních knížek iZip.

hn: Prezident lékařské komory Rath o projektu říká, že jde o ukázkové prorůstání politiky, ekonomiky a veřejných rozpočtů.

Zásadně s tím nesouhlasím. Projekt přispívá k vyšší kvalitě zdravotní péče a lepšímu využívání prostředků veřejného zdravotního pojištění. Nemá nic společného s politikou.

hn: Vždyť jste ho zakládal. A jednatelem je váš kolega-poslanec ODS Miroslav Ouzký…

Já nyní už jen předsedám radě projektu, což je čestná funkce. Dělám to zadarmo. Nikdy jsem z projektu neměl ani korunu, žádnou odměnu.

hn: Jenže zároveň sedíte ve správní radě VZP, která projekt iZip financuje. Ani v tom nevidíte problém?

Před každým jednáním o projektu jsem upozornil, že mi projekt není cizí. Žádných rozhodování a hlasování jsem se nikdy neúčastnil.

hn: Nestačí už to, že VZP projekt nevybrala v řádném výběrovém řízení?

Do dnešních dnů nevím o žádném projektu, který by se iZipu podobal. Podporu dostal v rámci pravidel, která jsou pro využívání peněz z příslušného fondu VZP běžná.

(alx), Hospodářské noviny, 5.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?