Cabrnoch o IZIP: Chtěli jsme měnit svět, nedocenili nás

6. 6. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Do role nepochopeného inovátora se po zrušení projektu elektronických zdravotních knížek IZIP staví europoslanec Milan Cabrnoch (ODS).


„Chtěli jsme změnit svět. A to nebývá lehké,“ stěžoval si na nepochopení europoslanec Aktuálně.cz ve své kanceláři v Bruselu, kde ochotně novinářům ukazuje dokonce svou vlastní elektronickou zdravotní knížku na svém iPadu. Neochvějně IZIP obhajuje a odmítá jakoukoli kritiku či vlastní zájmy v této věci.

Právě on stál u vzniku projektu, do kterého stát napumpoval až dvě miliardy korun z veřejných peněz. Loni také audit odhalil, že peníze VZP, které IZIP inkasoval, nešly jen na zdravotní knížky, ale končily také u soukromých firem, platily se za ně například golfové turnaje.

Definitivně ho ukončila správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny tento týden.

Zakladatelé IZIP Cabrnoch s kolegou europoslancem Miroslavem Ouzkým (ODS) loni před zrušením projektu převedli 49 procent akcií do Švýcarska společnosti eHI eHealth International.

Nyní se spekuluje o možnosti, že by Česku mohla kvůli IZIP hrozit arbitráž.

Cabrnoch tvrdí, že nemá žádné vazby na švýcarskou společnost, která byla založena loni jen pár týdnů před samotným převodem.

„Nejsem s nimi v žádném kontaktu a nikdy jsem nebyl. Pokládám za důležité jen to, abychom jako Česká republika nezaspali a aby se lidé prostě léčili líp,“ uvedl také Cabrnoch, který říká, že z projektu nikdy neměl osobní zisk.

Aktuálně.cz: Jak se díváte na rozhodnutí VZP ukončit projekt IZIP?

My jsme chtěli změnit svět a to nebývá lehké. V medicíně se hodně mluví o Semmelweisovu syndromu, což byl rakousko-uherský gynekolog, který přišel na to, že když si lékaři myjí ruce, tak neroznáší tzv. horečku omladnic. Za to ho lékařská obec úplně vyobcovala a on umíral v blázinci zavržen společností.

A:cz: Tak se cítíte?

Ne úplně. Ale my jsme taky chtěli změnit svět.

A.cz: Nicméně projekt se nechytil a byl z mnoha důvodů kritizován.

Musím říct, že ne, i když je technologicky a filozoficky vymyšlen opravdu dobře, dokonce se pro něj povedlo získat celou řadu lidí, 2,5 milionu. Mýlili jsme se v předpokladu, že to, co je pro kvalitu péče, bude stačit k tomu, aby to lidi chtěli po lékařích. A že jim tam lékaři informace budou dávat, jenom proto, že to zlepší zdravotní péči. To se, musím říct, nepotvrdilo, stejně tak se nepotvrdilo to, že tato prospěšnost stačí zdravotní pojišťovně jako argument, aby to dál rozvíjela. Myslím, že toto rozhodnutí je pod vlivem emocí a nějaké mediální kampaně, která nejde do hloubky.

Arbitráž? Nesmyslná spekulace

A.cz: Kvůli ukončení IZIP se mluví o možnosti arbitráže, hrozí něco takového podle vás?

Za prvé to jsou věci, kterým já nerozumím. Nejsem právník. A za druhé je vůbec neřeším. Pokládám to za nesmyslné spekulace.

Celý rozhovor najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?