ČAFF: MZ ČR vytlačuje z českého trhu cenově dostupné léky absurdní a opakovanou regulací cen

23. 1. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Další vlna administrativního snižování cen léků má své výsledky – jedna z členských firem ČAFF je nyní nucena přistoupit ke stažení přípravku OSPEN 750 ve formě sirupu z českého trhu. Jelikož jde o antibiotikum první volby u streptokokových angín u dětí, ČAFF upozorňuje, že postup státních úředníků zcela zásadně ohrožuje kvalitní péči o pacienty.


Tisková zpráva České asociace farmaceutických firem (ČAFF)

Ministerstvo zdravotnictví ČR nejnověji vydalo rozhodnutí, které snížilo maximální ceny tisíců léků od letošního ledna. Jde o ceny, za které smějí firmy dodávat léky na český trh. Maximální cena léku OSPEN 750 byla snížena už poněkolikáté. Stejně jsou na tom další léky.

„Od ledna nám byla snížena maximální cena léku z 81 na 37 Kč (snížení o 55 %). Za těchto podmínek prostě nemůžeme OSPEN 750 na český trh dodávat, protože by to bylo výrazně ztrátové. Pro mne je to bolestné, protože je to lék pro desítky tisíc dětí ročně, a budeme mít co vysvětlovat dětským lékařům, kteří ho denně předepisují, včetně mé matky, dětské lékařky,“ říká ředitel společnosti Krka ČR Miloslav Dvořák.

Přípravek OSPEN 750 představuje jediný dostupný V-penicilin v dané lékové formě, dávce a koncentraci, vhodný především pro malé děti u angín způsobených streptokoky. Jde o lék první volby. V případě nesprávné léčby mohou pacienti utrpět celoživotní následky.

„Antibiotikum první volby znamená laicky přípravek, který se nasazuje jako první, protože podle odborníků jsou s ním dostatečné zkušenosti a je u dané diagnózy účinný ve většině případů, má minimum nežádoucích účinků a současně má i dobrou cenu. Když na trhu nebude, lékař bude nasazovat rovnou antibiotika druhé volby, která by měla být vyhrazena až při nedostatečné účinnosti toho prvního nebo při výskytu nežádoucích účinků.“ upozorňuje výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner.

Stát má přitom v platnosti antibiotickou politiku – podle ní se v léčbě začíná pro každou diagnózu právě s jednoznačně definovanými antibiotiky první volby. Situace, kdy budou pacientům nasazena rovnou antibiotika druhé volby, povede k větší rezistenci populace vůči antibiotické léčbě a k tomu, že v blízké budoucnosti třeba nebudeme mít kam sáhnout v případě rezistence vůči antibiotikům druhé volby.

„Stát navíc nemůže argumentovat ani ekonomickými přínosy. Z trhu odchází nejlevnější přípravek, lékaři tak budou muset předepisovat dražší varianty. Takže jde o absurdnost na druhou. To však není v lékové oblasti bohužel nic nového,“ pokračuje Emil Zörner.

„Zároveň musím upozornit, že tato první vlaštovka není zdaleka tou poslední a desítky léků v dohledné době nemine stejný osud. O nedomyšlených a pochybených novinkách obdobného charakteru bude ČAFF v souvislosti s čerstvými aktivitami Ministerstva zdravotnictví čtenáře dále informovat. Snížení maximálních cen další skupiny léčivých přípravků je nachystáno právě v důsledku cenového rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ke konci ledna,“ uzavírá ředitel ČAFF Emil Zörner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?