ČAK stále nemá smlouvu z kauzy Diag Human, požádá ministerstvo

21. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský advokát Zdeněk Nováček ani po urgenci nedoručil České advokátní komoře smlouvu s ministerstvem zdravotnictví o odměnách za právní služby ve sporu s firmou Diag Human...


PRAHA - Nedávno jí pouze sdělil, že odměny účtoval řádně. Komora přitom v kárném řízení prověřuje podezření, že právní služby předražil. Nováček dokumenty nedodal, takže komora požádá o předložení smlouvy ministerstvo zdravotnictví, řekla včera Michaela Střížová z ČAK.

Dokud nebude mít komora smlouvu k dispozici, nelze v kárném řízení očekávat žádný posun. „Nevíme, jestli šlo o sjednání mimosmluvní odměny nebo smluvní odměny, takže to vůbec nemůžeme posuzovat,“ konstatovala Střížová. Zároveň zdůraznila, že ministerstvo komoře žádný podnět k zahájení kárného řízení s Nováčkem nedalo. „Komora pod tlakem médií zahájila kárné řízení bez podnětu, ač jinak zahajujeme zásadně na podnět,“ dodala.

Nováčka pověřila zastupováním státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou bez výběrového řízení bývalá ministryně Marie Součková. Smlouva právníkovi slibuje za zastupování státu odměnu deset milionů korun. Nováček prý ale celou částku nedostal, proto se chce o zbytek soudit. Stejně jako o dalších deset milionů korun, které měl dostat při vypovězení smlouvy, což se stalo v květnu. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by podle smlouvy 170 milionů korun.

Podle ministerstva zdravotnictví si Nováček za dva ze šesti právních úkonů neoprávněně vyúčtoval příliš vysokou částku. Za jeden právní úkon více než 1,6 milionu korun. Pokud by se potvrdily informace o tom, že si účtoval o 3,2 milionu korun více, než mu náleželo, advokáta by zřejmě neminula kárná žaloba a možná i postih. „Předražení odměn za právní služby by mohlo znamenat kárné provinění ze strany advokáta,“ řekl již dříve tajemník ČAK Ladislav Krym.

Protože Nováček nedodal komoře ve stanovené lhůtě požadovanou smlouvu o odměnách, bude se kárné řízení týkat i otázky porušení povinnosti advokáta.

Pokud se ukáže, že advokát neporušil žádné předpisy, šetření ČAK skončí odložením věci. Jestliže ale kontrolní rada komory zjistí, že se Nováček dopustil neetického chování nebo jednání v rozporu s vyhláškou ministerstva spravedlnosti o advokátním tarifu, připadá v úvahu kárná žaloba.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?