Část lékařů břevnovské polikliniky odmítla její rozšíření

25. 5. 2017 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří lékaři břevnovské Polikliniky Pod Marjánkou a někteří místní obyvatelé nechtějí rozšíření polikliniky o léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN), které plánuje radnice Prahy 6. Padlo to na veřejném diskusním setkání v budově zdravotnického zařízení.


Lékaři naopak požadují co nejrychlejší rekonstrukci zanedbaného objektu. Brzdí ji však nedávné prohlášení objektu kulturní památkou a následný rozklad, který podala radnice Prahy 6. Práce nezačnou dříve než za půl roku. Lékaři si stěžují na to, že se s nimi radnice nebaví a že nevědí, co se bude s poliklinikou dále dít.

„Těšili jsme se, že se situace po převzetí městem zlepší, ale zatím se nic nezměnilo,“ uvedla Martina Smitková, lékařka ze Spolku Poliklinika Pod Marjánkou. Doplnila, že objekt je v nevyhovujícím stavu a radnice by měla začít co nejdříve s plánovanou celkovou rekonstrukcí. Na ni dostala radnice magistrátní dotaci 60 milionů korun, kterou může čerpat do konce příštího roku.

Rekonstrukce podle radního pro zdravotnictví Prahy 6 Mariána Hoška (KDU-ČSL) naráží na fakt, že ministerstvo kultury nedávno prohlásila budovu kulturní památkou. „Vzhledem k památkové péči musí nyní projekt stát a pokud ho budeme chtít nějak rozšiřovat, tak bude zdržení kvůli každé příčce navíc. Do půl roku se rekonstruovat nezačne,“ uvedl během diskuse. Radnice Prahy 6 proti rozhodnutí ministerstva podalo rozklad.

Podle opozičního zastupitele za ODS Jakuba Stárka však není prohlášení kulturní památkou překážkou. „Existuje platné stavební povolení a rekonstruovat se může začít v podstatě okamžitě,“ uvedl.

Přítomní lékaři i obyvatelé městské části zároveň odmítli výhledově chystané stavební rozšíření polikliniky o novou LDN. Městská část by podle nich měla léčebnu postavit jinde. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) je spojení obou zařízení výhodné, protože stávající středisko může fungovat jako zázemí pro nový lůžkový provoz a lékaři z polikliniky v případě zájmu mohou částečně vypomáhat v nové LDN.

Městská část vlastní Polikliniku Pod Marjánkou od roku 2008. Loni převzala i její správu od soukromé firmy, které vyplatila téměř 40 milionů korun, za což sklidila kritiku od opozičních zastupitelů. Případná dostavba pro umístění LDN bude stát kolem 100 milionů korun. Nový objekt by měl být napojen na současnou budovu, zvažuje se i varianta novostavby v sousedství polikliniky. Zařízení by mělo fungovat souběžně se stávající LDN v Bubenči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?