Část lékařů kritizuje ODS, že odmítá zákaz kouření v restauracích

2. 4. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Skupina lékařů kritizuje postoj ODS k navrhovanému úplnému zákazu kouření v restauracích. Vedení občanských demokratů se nedávno postavilo proti snaze ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a argumentovalo "omezením vlastnických práv soukromých subjektů".


„Dáváte tím vědomě přednost soukromému vlastnictví nejen před zdravím hostů, ale také personálu těchto zařízení,“ píše desítka lékařů v čele s Pavlem Pafkem v otevřeném dopisu, který dnes obdržela ČTK.

Lékaři v dopisu adresovaném místopředsedkyni ODS a šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové také uvádějí, že stát je povinen dbát o zdraví lidí a v případě potřeby zasáhnout i v soukromých zařízeních. „A co víc - restaurace všude ve světě zvýšily zisk, jakmile v nich zakázali kouřit,“ stojí v textu.

Spolu s dopisem lékaři poslali Němcové knihu s názvem „Závislost na tabáku“, která pojednává o škodlivosti kouření.

Heger už dříve připustil, že jeho snaha zamezit kouření v restauracích zřejmě narazí. Podle něj by se mohlo od příštího roku kouřit jen na restauračních předzahrádkách. ODS doporučila svým ministrům a zákonodárcům, aby pro takovou restrikci nehlasovali. Vláda by měla o ministrově návrhu jednat v dubnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?