Část operací z chirurgie přesouvá nemocnice z Liberce do Turnova

7. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci dočasně přesune část operací chirurgických oborů do Panochovy nemocnice v Turnově, která je od ledna její součástí. Důvodem je stavba bunkru pro lineární urychlovač, který se používá k ozařování nemocných se zhoubnými nádory.


Omezení v Liberci potrvá minimálně půl roku. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Na nový lineární urychlovač za více než 100 milionů korun nemá nemocnice v Liberci místo. Od června proto staví přístavbu za zhruba 30 milionů korun k pavilonu onkocentra, které slouží pro celý Liberecký kraj. „Polovina oddělení je staveništěm, ambulance jsou v provizoriu,“ uvedl přednosta onkocentra Jiří Bartoš.

Část onkologie proto nemocnice přestěhovala do sousedního chirurgického pavilonu, což ale komplikuje provoz dalších oborů. „Omezení lůžek se týká všech oborů chirurgie, urologie, ale i traumatologicko-ortopedického centra,“ řekl přednosta chirurgického centra Peter Hromádka.

To má podle něj za následek prodlužování čekacích dob na plánované operace u nenádorových onemocnění, jakými jsou například chronické záněty slepého střeva, žlučníku, operace kýly nebo křečových žil. Čekací doby se u pacientů s národovými onemocnění pohybují v liberecké nemocnici v současnosti kolem tří týdnů. Pacienti s nenádorovými onemocněními si však na operace musí počkat až čtyři měsíce.

Nemocnice proto začala pacientům nabízet možnost podstoupit zákrok ve 20 kilometrů vzdáleném Turnově, kde je mohou lékaři odoperovat za dva až tři týdny. Dostanou tam přitom obdobnou péči jako v Liberci.

„Jsme připraveni pacientům nabídnout operace v krátkém termínu na oddělení s příjemným prostředím a dobrou vybaveností. Po investicích v minulých letech budou operováni na moderních operačních sálech s veškerým potřebným technickým vybavením,“ uvedl lékařský náměstek Krajské nemocnice Liberec Martin Hrubý.

Část operací přesune minimálně do konce roku do Turnova i urologie. „Pacienti se nemusí ničeho obávat, protože v turnovské nemocnici o ně budou pečovat výborní lékaři se zkušenostmi s urologickou operativou,“ řekl primář urologie Jan Mečl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?