Část zařízení je nutné redukovat, aby neklesla kvalita, říká ředitel FN v Hradci

2. 9. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví čeká klíčová reforma. Ta je podle ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly nezbytná, stejně jako definice nadstandardů. Konstatoval to v on-line rozhovoru se čtenáři IHNEDu.cz.


Klíčová reforma českého zdravotnictví má především zprůhlednit systém, abychom reálně věděli za co platíme a kde ze systému peníze unikají, uvedl šéf královohradecké fakultní nemocnice Roman Prymula v on-line rozhovoru na serveru IHNED.cz.

Stejně nezbytná je podle něj definice nadstandardů. „Postulát, že péče je zadarmo, přestože je takto prakticky definována v ústavě, je naprosto mylný, i když je snaha tohoto politicky zneužívat,“ odpovídal ředitel v on-line rozhovoru se čtenáři IHNEDu.cz. Zároveň konstatoval, že základní zdravotní péče by neměla být jiná pro chudé a jiná pro bohaté.

Pozici osobního lékaře bývalého prezidenta Václava Havla označil Prymula za citlivou otázku. „Péče by měla být dostupná každému ve stejné kvalitě. Nežijeme však v ideální společnosti a určité nerovnosti jsou velmi časté ve všech oblastech. Korektní je tento přístup legislativně ošetřit a adekvátně finacovat z privátních zdrojů,“ dodal.

Průzkum mezi šéfy nemocnic ukázal, že v každém pátém zdravotnickém zařízení se nevyplatí vybírat regulační poplatky. Výnos totiž pokryje pouze náklady na samotný výběr tax. A někde ani to ne.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové však na poplatcích vydělává. Její ředitel v chatu uvedl, že nemocnice ročně vybere na poplatcích mezi 33 až 36 miliony korun. „Zhruba 4 miliony jsou náklady spojené s výběrem,“ dodal.

Celý on-line rozhovor najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?