jehož výsledky byly zveřejněny v nejnovějším vydání časopisu International Journal of Cancer.
Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent.
„Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života,“ prohlásila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu, která výzkum řídila.
„Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané fázi života ženy, a proto je nezbytné, abychom vytváření těchto rizikových faktorů výrazně omezili,“ dodala Michelsová.
„Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy, které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly,“ konstatovali vědci. Souvislost mezi konzumací hotdogů či zmrzliny a rizikem rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.
Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z této nemoci byly vyléčeny.
Na rakovinu prsu onemocní ve Spojených státech každým rokem přes 200.000 žen, z nichž asi 40.000 nemoci podlehne.
ČTK
REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz
Mgr.Helena Vankova
Dětské menu, které je nabízeno v restauracích ve Spojených státech, mi vyráží dech. Stále si nemohu zvyknou na ten fakt ,ze zde za dětskou stravu považují hranolky, hamburger, hotdog či pizzu. Velmi vhodně vyzdobený jidelní lístek s obrázky a ruznými hádankami, křížovkami, omalovánkami dítě ovšem omezuje, nic jiného tady jíst nebude, je pamatováno i na děti které ještě neumí číst, obrázkový jídelni íistek, stačí pouze ukázat prstem na hranolky či další pochutinu. Kde je zelenina a ovoce? Rozhodně ne na jídelním lístku. Často když vidím sedmiměsíční batole držet v ruce hranolku a vesele ji pojídat, pomyslím si, jaké stravovací návyky asi bude mít za pár let…