CDC vyšetřuje možnou nákazu antraxem

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) prošetřuje možnou nákazu antraxem u 86 pracovníků vládních laboratoří v Atlantě. 

Podle CDC je na vině neopatrná manipulace se vzorky, jež laboranti pravděpodobně zapomněli před transportem na jiné pracoviště v rámci výzkumného centra „deaktivovat“. „Pracovníci, kteří se domnívali, že vzorky byly deaktivovány, nepoužili adekvátní osobní ochranné vybavení, když pracovali s materiálem,“ uvádí se v prohlášení CDC. Incident vyšetřovala i FBI, úmyslné zavinění však neprokázala. CDC ujistilo, že žádný z exponovaných pracovníků nejeví příznaky sněti slezinné a že všem poskytlo potřebnou péči.
Antrax se stal v minulosti v USA nebezpečnou biologickou zbraní, když jej například v roce 2001 dostalo poštou několik politiků. Otrávené zásilky vedly v zemi k 5 úmr-tím. Kvůli možnému riziku opakovaného zneužití této bakterie chtějí na šetření případu dohlížet i zákonodárci. „Když jde o výzkum bioterorismu, není místo na chyby či nedbalost a musejí být přijata veškerá opatření k zajištění bezpečnosti našich vědců,“ uvedl šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Fred Upton.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?