Čech si léčbu nezaplatí, cizinec ano

30. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Máte nádor na játrech? Pokud má nemocnice, kde se léčíte, dost peněz, máte štěstí. Dostanete lepší péči, protože za vás operaci zaplatí, jako to dělá již osm let Fakultní nemocnice v Plzni. Pokud je chudá, máte problém, i kdybyste peníze na operaci měli v kapse.


Pokud pojišťovna zákrok neproplatí, zdravotníci si je od vás vzít nesmí. Cizinci si ale u nás dražší zákrok zaplatit mohou.

„Fakultní nemocnice v Plzni je nejlépe hospodařící státní nemocnicí v republice a její zisky tvoří třetinu zisků všech fakultních nemocnic u nás,“ uvádí mluvčí Renata Jenšíková. Proto mohou pacienti v Plzni dostávat nadstandardní služby běžně.

„Pokud by se nemocnice dostala do krize a nemohla některé úkony za pacienty hradit, nastal by vážný problém, například právě v léčbě nádorů jater,“ uvádí přednosta chirurgické kliniky Vladimír Třeška.

Při radiofrekvenční ablaci jater, při níž dochází v podstatě k pálení nádorů, se využívá jednorázový materiál v hodnotě 400 tisíc korun. Pojišťovna jej neproplácí.

„Nemocnice jej platí již osm let zhruba 30 nemocným ročně. Radiofrekvenční ablace je stěžejní léčba, než se začala používat, pacienti s nádorem na játrech umírali,“ uvádí Třeška.

Protože státní zdravotní péče musí být dostupná pro každého na stejné úrovni, pacienti nemají legální možnost si komfort, který by jim zachránil život, ani sami zaplatit. Cizinci tuto možnost mají, platí u nás totiž všechno. I přesto se jim operace v Čechách finančně vyplatí.

„Diví se, jak je to u nás levné. Není jich moc, operujeme zhruba pět cizinců ročně. Cena je různá, záleží na typu výkonu. Může to být 150 tisíc korun, složitější chirurgické výkony vyjdou i na půl milionu korun,“ říká chirurg. O zahraniční pacienty má nemocnice v Plzni zájem.

„Zvyšuje se tím prestiž zdravotnického zařízení i ekonomický příjem,“ uvádí Jenšíková. Zájem jeví pacienti z celé Evropy, hlavně Velké Británie, a častá je i ruská klientela.

Nejčastěji využívají plastickou chirurgii, umělé oplodnění a operace srdce. Kromě ceny je lákají i kratší čekací lhůty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?