Čechů potýkajících se s alkoholem může být až sedm procent

10. 3. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidí, kteří mají v nějaký problém s alkoholem, nebo jsou na něm přímo závislí, může být až sedm procent dospělé populace. Na tiskové konferenci pořádané při příležitosti přijetí 5000. pacienta k léčbě na detoxifikační jednotku v pražském Apolináři to řekl primář oddělení léčby závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Petr Popov.


Oddělení je zaměřeno na léčbu závislostí na návykových látkách, gamblerství a kombinace závislostí na návykové látce s duševními poruchami. Nejvíc pacientů se zde léčilo ze závislosti na opioidech (49 procent) a alkoholu (37 procent).

Odhady počtu lidí, kteří v ČR berou nelegální drogy dlouhodobě, pravidelně a převážně injekční formou (takzvaných problémových uživatelů) se v posledních letech odhadují zhruba kolem 30.000.

Zvyšují se však čísla problémových uživatelů alkoholu nebo lidí, kteří jsou na alkoholu závislí. Dlouho se uvádělo kolem 300.000 lidí v ČR, dnes existují průzkumy, které říkají, že by jich mohl být dvojnásobek. Někdy se uvádí až sedm procent dospělé populace jako problémových uživatelů alkoholu, uvedl Popov. Poměr mužů a žen je podle něj zhruba dvě ku jedné.

V tuzemsku je relativně dost zařízení pro problémové uživatele nelegálních drog. Je zde však nedostatek ambulantních pracovišť pro léčbu závislosti na alkoholu, která začala mizet po roce 1989. Dřív byla v každém okrese aspoň jedna protialkoholní ordinace, dnes to zdaleka neplatí.

Pokud se alkoholik neléčí včas, dostaví se další závažné zdravotní komplikace. Léčba pak stojí daleko více peněz. Loni také například stoupla nehodovost pod vlivem alkoholu. Přibývá i násilných trestných činů pod vlivem alkoholu.

Oddělení pro léčbu závislostí poskytuje detoxifikační léčbu pacientům s odvykacími stavy od roku 1993. Nyní má sedm oddělení, čtyři ambulantní a tři lůžková. Při pobytu na detoxifikačním oddělení se používá léčba podle stavu pacienta - farmakoterapie, psychoterapie, motivační rozhovory, spolu s dalšími zdravotními a sociálními službami.

Vstup na oddělení je dobrovolný, pacient může léčbu kdykoli ukončit. Předčasně ukončí detoxifikaci 29 procent pacientů. Podíl prvoléčby a opakované léčby je 3:2.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?