Čeká se na vyjádření ředitele havířovské nemocnice

7. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na vyjádření ředitele havířovské nemocnice s poliklinikou Juraje Chomiče, kterým by měl reagovat na nedávnou kritiku jeho osoby ze strany místních zdravotníků, čeká v těchto dnech zřizovatel nemocnice, tedy Úřad Moravskoslezského kraje...


Někteří lékaři a zdravotní sestry před několika týdny sepsali petici, v níž viní Chomiče z toho, že svými rozhodnutími ve snaze zlepšit ekonomickou situaci nemocnice, negativně ovlivňuje chod tohoto zařízení a ohrožuje tak zdraví pacientů.

„Takovýto materiál opravdu vznikl, ale byl spíše v neoficiální rovině. To, že se dostal předčasně na veřejnost, nepovažuji za správné. Já si však osobně myslím, že závažné nedostatky je třeba hledat především ve špatném a nefungujícím systému našeho zdravotnictví, který již dlouhodobě vláda a ministerstvo neřeší,“ vyjádřil se člen lékařských odborů v havířovské nemocnici Martin Sedláček.

S tím, že nový ředitel šetří na nesprávných místech, například omezováním výdajů léků, kumulováním funkcí a podobně, však vyjádřila nesouhlas valná část primářského sboru nemocnice. Primáři také zaslali na kraj prohlášení, v němž se od kritického materiálu distancovali.

„Vzhledem k tomu, že jsme se na radě s kritikou seznámili pouze neoficiálně a naopak jsme dostali zmíněné stanovisko primářů, nepovažuji za nutné do této záležitosti zasahovat.

Rada kraje zatím pouze pověřila ředitele havířovské nemocnice, aby se v dohledné době k jednotlivým výhradám vyjádřil,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Carbol.

Ředitel Chomič považuje kritiku svých rozhodnutí, která zatím vedou ke zlepšování hospodářského výsledku nemocnice, za projevy nespokojenosti těch osob, které se nesmířily se změnami v nemocnici.

„V takzvané petici jsou uvedeny polopravdy a lži a já na ně samozřejmě budu reagovat. Věřím ale, že valná část lidí v nemocnici si změny, které jsem se rozhodl nastartovat, přála,“ řekl Chomič.

Martin Dobeš, Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?