Celníci na Liberecku zachytili rekordní množství pašovaných léků

29. 4. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Celníci na Liberecku zachytili rekordní množství pašovaných léků sloužících k výrobě pervitinu. Vůz jedoucí z Polska zastavili v úterý odpoledne nedaleko hranice, v autě objevili více než 19 kilogramů léků Cirrus. Je to zhruba 50.000 tablet.


Jde o rekordní množství, za celý loňský rok bylo při kontrolách v Libereckém kraji zachyceno něco přes 48.000 tablet, řekl ČTK mluvčí krajského celního úřadu Martin Stočes. Šestadvacetiletému řidiči hrozí za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými látkami osm až 12 let vězení.

Hlídka zastavila vytipovaný mercedes nedaleko Hrádku nad Nisou. „Při kontrole vozidla celníci našli v zavazadlovém prostoru auta dvě igelitové tašky a v nich tablety léku značky Cirrus vyloupané z blistrů. Po zvážení se jednalo o 19,044 kilogramu,“ popsal zásah Stočes. Z takového množství léků by podle něj bylo možné vyrobit 3,5 kilogramu metamfetaminu. Na trhu by za něj mohl výrobce dostat i více než 3,5 milionu korun. „Dosud byl největší záchyt v jedné zásilce v lednu loňského roku, a to 7980 kusů,“ dodal Stočes.

Právě Cirrus je pro vysoký obsah pseudoefedrinu často používán k výrobě pervitinu. Policie odhaduje, že se ročně do Česka doveze z Polska kolem čtyř milionů tablet s pseudoefedrinem. Obsahují ho léky proti chřipce. V Česku se jejich prodej omezil, k dostání jsou jen na občanský průkaz. Droga se z nich vyrábí v Česku, část nelegální produkce poté směřuje do Německa. Mezi německými uživateli je syntetická droga známá jako Crystal oblíbená, protože je relativně levná - cena pervitinu se tam pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2160 až 2700 Kč) za gram.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?