Celostátní konference fetální medicíny

19. 12. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
V pátek 11. ledna 2013 se bude konat již 13. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE FETÁLNÍ MEDICÍNY S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ v kongresovém sále nemocnice Na Homolce.


Záštitu nad konferencí převzal prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a akce je akreditována Českou lékařskou komorou.

Tato konference má za sebou dvanáct velmi úspěšných ročníků a zdá se, naše setkání má stále co nabídnout. Letošní konference se bude, mimo jiné, zabývat revolučním pokrokem v neinvazivní prenatální diagnostice a její implementací do klinické praxe. Uslyšíme o tom, jestli již dnes jsme schopni pouze z krve matky určit, zda ještě nenarozený plod trpí některou z populačně významných chorob, jako je Downův syndrom, či kdy budeme tímto způsobem schopni přečíst celý genom plodu. A co se stane s dosavadními metodami prenatální diagnostiky? Budou úplně vytlačeny těmito novými technologiemi, nebo jsou tyto úvahy ještě předčasné?

Zdá se, že konečně budeme schopni nejen efektivně predikovat předčasný porod, ale současně mu i zabránit. V posledních letech graduje snaha o poznání mechanizmů, které vedou k předčasnému porodu- ve vyspělých zemích se to týká kolem 7% porodů a předčasný porod má hlavní podíl na perinatální úmrtnosti a nemocnosti.

Zásadní přednášku uslyšíme od našich nejprestižnějších demografů, kteří nás budou informovat o výhledech porodnosti v blízké i vzdálenější budoucnosti. Tato skutečnost asi zásadně ovlivní nejen počty porodnic, ale i našich praxí.

Celkem na konferenci zazní 35 původních sdělení, diskutovat se bude u kulatých stolů.

Naše setkání na Homolce jsme se od samého počátku snažili směřovat jako víceoborové, místo kde se setkávají všechny odbornosti, jejichž společným zájmem je plod a novorozenec. Proto také fetální medicína. I letos zde budeme mít možnost slyšet přednášky z různých oborů, vedle porodníků a gynekologů zde budou také genetici, demografové, biochemici, neonatologové, internisté, ale i porodní asistentky a další.

Více informací na http:fetmed2013.gynstart.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?