Celoživotní vzdělávání nelékařů financované z evropského sociálního fondu

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Velkou bolestí většiny vzdělávacích aktivit, určených lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům v rámci specializačního či kontinuálního vzdělávání, je kromě centralizace do velkých center a nedostatečného počtu akreditovaných pracovišť především vysoká finanční náročnost, ať je plátcem samotný zdravotník či jeho zaměstnavatel.


V době panující celosvětové ekonomické a finanční krize je hledání finančních zdrojů pokrývajících rostoucí nároky na kvalitu a rozsah vzdělávání jednou z priorit vlády a dalších státních institucí.
MZ ČR se získáním financí z Evropského sociálního fondu zařadilo mezi úspěšné žadatele a v tomto roce zahájilo čerpání finančních prostředků z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Vzdělávání s IPVZ

V prvních dnech září byly na půdě IPVZ zahájeny vzdělávací akce projektu IPVZ Vzdělávání zdravotníků, prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí, sestávající z dílčích projektů:

* Projekt č. CZ.1.04/1.1.00/46.00001, Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se zaměřením na odborně profesní vzdělávání a na vzdělávání v manažerských dovednostech.

* Projekt č. CZ.1.04/1.1.00/46.00002, Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů se zaměřením na profesní medicínské vzdělávání a vzdělávání v manažerských dovednostech. Oba projekty byly představeny široké odborné veřejnosti již v květnu a červnu 2010. Určeny jsou k podpoře zaměstnanců a zaměstnavatelů v regionech ČR, mimo hlavní město Praha. Cílem projektového řešení je zvýšení dostupnosti vzdělávacích aktivit ve všech regionech ČR, a to jak podporou přímých účastníků vzdělávání, tj. úhradou jednotlivých kurzů, seminářů a konferencí, tak přímou podporou zaměstnavatelů, tj. u lékařů částečnou úhradou vyplácené mzdy po dobu konání stáže na akreditovaném pracovišti. Více podrobností o pravidlech účasti a poskytnutí této podpory si zájemci najdou na stránkách www.vzdelavanizdravotniku.cz.

Finanční prostředky čerpané z tohoto projektu, jak je patrné z předcházejících řádků, jsou určené k podpoře a realizaci širokého spektra již existujících aktivit v rámci specializačního, či celoživotního kontinuálního vzdělávání, avšak nemalý objem je vyčleněn i k dalšímu rozvoji vzdělávacích programů, jakým je podpora a tvorba e-learningu, nových certifikovaných kurzů či zajištění vzdělávacích kurzů ze zahraničí, jakým je ATLS, certifikovaný American College of Surgeons - určený pro lékaře.

Koncepční řešení projektu odráží rozsáhlé potřeby jednotlivých subjektů, účastnících se poskytování zdravotní péče, jsou mezi nimi zdravotnická zařízení, jednotlivá akreditovaná pracoviště, odborné společnosti, vlastní zdravotníci (lékaři i nelékaři), managementy zdravotnických zařízení, ale především pacienti, kteří se dožadují kvalitní odborné a ošetřovatelské péče, poskytované erudovanými profesionály. Dnes již pod pojmem kvalita poskytované péče odborná i laická veřejnost chápe a očekává nikoli pouze nejmodernější technologie a přístrojové vybavení, ale především co nejširší dostupnost této péče na srovnatelné úrovni a profesionální odborný, komunikační a srozumitelný přístup všech poskytovatelů.

Je nanejvýš iluzorní podlehnout již zastaralé představě, že pacient nevnímá i efektivnost čerpání veřejných prostředků, jejich adekvátní využití. Výsledky analýzy všech těchto faktů se odrazily i v samotném projektu, což v praxi znamená i financování vzdělávání středního a vyššího managementu zdravotnických zařízení v manažerských dovednostech, ekonomice zdravotnických zařízení, implementaci standardů kvality a velmi důležitou částí je i vykazování provedených činností směrem ke zdravotním pojišťovnám.

Projekt je velmi rozsáhlý a kromě velkého počtu podpořených účastníků a zdravotnických zařízení zcela jistě přinese i řadu dalších podnětů a potřeb na další rozšíření vzdělávaní zdravotnických pracovníků, zde mám na mysli elektronizaci komunikace a vedení zdravotnické dokumentace, což je v podstatě i významným a očekávaným závěrem celého projektu.

Za generálního dodavatele projektu IPVZ věřím, že po překonání všech administrativních a legislativních úskalí, která zahájení takovéto akce přináší, nastartujeme téměř 2,5 roku trvající pozitivní proces. IPVZ je otevřenou institucí ke všem dotazům, podnětům a připomínkám, které by napomohly zkvalitnění vlastní realizace.


O autorovi: MUDr. Andrea Vrbovská, MBA, náměstkyně pro výuku IPVZ (vrbovska@ipvz.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?