Centrální nákup nemocnic na Plzeňsku má výrazně snížit ztrátu

1. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrální nákup pro všech šest krajských nemocnic má ušetřit v příštích letech Plzeňskému kraji desítky milionů korun ročně. Jen na nákupu léků by to mohlo být 50 až 60 milionů Kč. Tím by se výrazně snížila ztráta nemocnic, která se má letos vyšplhat k 80 milionům Kč.


ČTK to řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Už letos v červnu schválili zastupitelé vznik Zdravotnického holdingu a.s., který má nastolit jednotné řízení a finanční a personální politiku a bude silným partnerem pro pojišťovny. V září byl zapsán do obchodního rejstříku. „Nemocnice se fyzicky neslučují, ale vzniká nadřízené vedení. Do budoucna sjednotí některé služby, ať účetní nebo nákupy léčiv, což by mělo kraji výrazně uspořit,“ uvedl hejtman.

Forma bude podobná jako u nové příspěvkové organizace Centrální nákup, která by měla už letos kraji uspořit 40 milionů Kč. „Připravujeme velké soutěže na jednoho dodavatele energií - plynu, elektřiny i telekomunikací, čímž by mělo dojít k dalším významným úsporám,“ řekl hejtman. Centralizací lze podle něj šetřit náklady v desítkách procent.

Přesný odhad, kolik Plzeňský kraj uspoří po plném rozběhu holdingu, zatím není znám, ale Chovanec předpokládá, že by to mělo výrazně snížit ztrátu nemocnic. „Nyní dokončujeme analýzu a teprve teď by měl holding začít vytvářet vlastní strukturu, která bude znamenat i úsporu zaměstnanců. U obslužného personálu by mělo jít nejvíce o 20 lidí, lékařů a sester se centralizace ale nijak nedotkne.

Příští rok ještě kraj neočekává plnohodnotný náběh holdingu, v dalších letech už ale plánuje značné úspory. „Například sjednocením nákupu léčiv uspořila Fakultní nemocnice v Plzni zhruba 15 procent, což by v našem případě bylo 50 až 60 milionů Kč,“ řekl Chovanec. Ztráta krajských nemocnic by se tak podle něj mohla, pokud se dramaticky nezdraží vstupy, zastavit na 20 až 30 milionech korun.

Holding bude tvořit všech sedm zdravotnických zařízení patřících kraji, tedy čtyři nemocnice, záchranná služba a dvě léčebny dlouhodobě nemocných, které hospodaří vyrovnaně nebo s mírnou ztrátou.

Holding, který dále sjednotí kvality zdravotní péče, ukončí diskuze o reformě zdravotnictví. Kraj nepočítá se zavíráním nebo prodejem nemocnic, ale některá zařízení se mohou více zaměřit na jeden typ služby.

Také zdravotnictví bude zřejmě nakupovat přes centrální nákup a využívat elektronické aukce. „Dokoupili jsme licenci, abychom přes centrální nákup mohli dělat i nadlimitní zakázky,“ řekl hejtman. Elektronickou akcí chce kraj provádět téměř veškeré soutěže, protože jde podle něj o nejčistší způsob, jak dojít k dobré ceně. „Zásadní je ale vypsat soutěž tak, aby neobsahovala omezující kritéria, která vyřazují nebo předurčují vítěze. Díky licitaci firem v průběhu elektronické aukce lze podle analýzy kraje dosáhnout až o 40 procent nižší ceny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?