Centrum v Řeži chystá rozšíření výroby radioaktivních léčiv

15. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
PET Centrum Řež chystá rozšíření výroby radioaktivních léčiv. Kromě stávající produkce má nyní před registrací čtyři druhy nových radiodiagnostických látek. ČTK to řekl vedoucí PET centra Jan Kadeřávek při příležitosti Českého dne proti rakovině.


Centrum působící při ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu) funguje druhým rokem a zásobuje diagnostickými látkami nemocnice vybavené zařízením na tento typ zobrazovací metody v Česku.

„Od roku 2016 by mohlo vyšetřování pacientů fungovat i v našem PET centru,“ uvedl Kadeřávek. Metoda se liší tím, že radioaktivní látka neukazuje pouze anatomii pacienta, ale podává informace i o metabolickém fungování organismu.

Používá se při ní glukóza značená radionuklidem 18F (fluordeoxyglukoza) a slouží převážně k odhalování nádorových onemocnění. Výhodou metody pozitronové emisní tomografie (PET) je například včasnější zachycení nádorových změn oproti CT a rozlišení rostoucího nádoru od nádoru, který neroste.

Kromě produkce diagnostických látek se v PET Centru Řež dělá výzkum a vyvíjejí radiofarmaka, v této oblasti je ojedinělým v zemi. Zaměřuje se například na rozvoj diagnostiky a potenciálně i léčby onkologických a neurodegenerativních onemocnění, jež patří mezi nejčastější příčiny nemocnosti a úmrtnosti v ČR.

Výrobou radiofarmak se zabývají v ČR ještě dvě centra, a to PET Centrum Praha při Nemocnici Na Homolce a PET Centrum Brno při Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?